Videospeler inladen...

Erdogan op bezoek bij Macron: "Turkije zoekt een nieuwe bondgenoot"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezoekt vandaag zijn Franse collega Emmanuel Macron. Wat voor een gesprek zal dat zijn? En wil Turkije op die manier de Europese Unie binnen raken? "Het is een kwestie van noodzaak", legde VRT-journalist en Midden-Oostenexpert Inge Vrancken uit in "De ochtend". "Turkije zoekt immers nieuwe bondgenoten." 

Het staatsbezoek van Erdogan aan Frankrijk is belangrijk, omdat het zo zeldzaam is. Sinds de staatsgreep in Turkije in juli 2016 is de Turkse president maar twee keer naar Europa gekomen: hij bezocht Polen en Griekenland, maar die bezoeken waren volgens Inge Vrancken allebei geen groot succes. Erdogan viel in die periode wel op door verschillende Europese landen te beschuldigen van nazipraktijken.  

Nieuwe bondgenoten

Waarom zoekt de president nu dan toch contact met de Franse president? Volgens Inge Vrancken is dat vooral een kwestie van noodzaak. Turkije is diplomatiek compleet geïsoleerd en zoekt dus nieuwe bondgenoten. 

Erdogan is op zoek naar nieuwe vrienden, maar het vertrouwen is langs beide kanten heel erg laag.

Inge Vrancken, Midden-Oostenexpert

Maar, zo zegt Vrancken, een goed contact tussen Turkije en de Europese Unie heeft voordelen voor allebei. "Ze hebben elkaar nodig, zowel politiek als economisch. Er wonen veel Turken in heel Europa, ook in Frankrijk."

Beide landen hebben dus baat bij een goede relatie, maar toch moeten we volgens Vrancken geen grote doorbraken verwachten. Daarvoor is het vertrouwen langs beide kanten nog te laag.

Moeilijke onderwerpen

Het gesprek zal waarschijnlijk dan ook eerder verkennend zijn. De kans is groot dat ze beginnen met de regionale conflicten in het Midden-Oosten, zoals Syrië, Irak en de Palestijnse kwestie. Daarover delen ze dezelfde mening. Frankrijk en Turkije hebben allebei de beslissing van Trump veroordeeld om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Macron zal zeker ook de mensenrechten in Turkije aanhalen.

Inge Vrancken, Midden-Oostenexpert

Dat wil niet zeggen dat Macron de moeilijke onderwerpen uit de weg zal gaan, zegt Vrancken. Hij zal ook de mensenrechten in Turkije wel aanhalen, net zoals de journalisten in Turkse gevangenissen. Daarbij zijn immers ook verschillende Europese journalisten.

Lidmaatschap Europese Unie

Moeten we er dan meteen van uitgaan dat Turkije binnenkort lid wordt van de Europese Unie? Volgens Inge Vrancken zal het zo’n vaart niet lopen. Macron heeft wel een relatief goed contact met Erdogan, maar staat toch ook niet te springen om Turkije zomaar toe te laten in de EU. Als er vandaag gesproken wordt over lidmaatschap van de Europese Unie, zal dat enkel aftastend zijn.

Meest gelezen