Nicolas Lambert

Oostkantons maken positieve balans op, ondanks regenweer

De toeristische sector in de Oostkantons is tevreden over de kerstvakantie. Bij een rondvraag van het Toeristisch Agentschap Oost-België zeggen hotels en B&B's dat ze een gemiddelde bezetting van 70 procent hadden. Ook de jeugdherbergen en verhuurders van vakantiewoningen deden goeie zaken. Het zijn traditioneel vooral Vlamingen die de Oostkantons bezoeken. 

Tijdens de voorbije kerstvakantie waren de Oostkantons vooral een populaire betemming voor toeristen uit het binnenland. Hotels en gastenkamers hadden een bezetting van 70 procent. Met 95% bereikten de vakantiewoningen tijdens de jaarwisseling hetzelfde hoge resultaat als vorig jaar. Veel vakantiewoningen waren dan ook al lang op voorhand gereserveerd. 

Belgen houden van eten, Nederlanders minder

„Mensen komen tijdens de kerstvakantie vooral voor de natuur, wandelen staat dan ook op de eerste plaats. Voor de Belgen is het vanzelfsprekend dat er na een activiteit lekker gegeten kan worden. Voor Nederlanders is eten minder belangrijk”, zegt een uitbaatster.

Het zijn traditioneel vooral Vlamingen die de Oostkantons bezoeken. Dat blijkt nog maar eens uit de enquête, Vlamingen komen graag terug. De meeste hotelgasten reserveerden een kort verblijf van 1 tot 4 dagen. In een vakantiewoning is dat meestal 5 dagen. Wellness- en sportfaciliteiten waren zeer gegeerd.

Jeugdherbergen populair

Omdat ongeveer alle campings gesloten waren, was de vraag naar een verblijf in een jeugdherberg in de kerst- en nieuwjaarsperiode hoog. In Eupen (50% bezetting), St. Vith (30%) en in Ovifat/Hoge Venen (70%) waren de uitbaters tevreden en spraken van een betere bezetting dan vorig jaar. Deze sector leeft vooral van reservaties op korte termijn, zoals bijvoorbeeld tijdens de korte sneeuwperiode van eind december.

De indooractiviteiten in de regio profiteerden dit jaar van het koude en regenachtige weer. Voor de meeste gasten stonden een bezoek aan het Natuurparkcentrum van Botrange, de burcht van Reinhardstein, en het Fun & Actioncenter in Grüfflingen op het programma. Ook het pottenbakkerij­museum in Raeren, en het Malmundarium waren tevreden.

Meest gelezen