Video player inladen...

Francken: "Andere Europese christendemocraten repatriëren wel naar Soedan" 

"Als er hard bewijs is dat er gefolterd wordt in Soedan, dan zullen we geen Soedanese asielzoekers terugsturen naar hun land." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel Theo Francken in "Terzake". "Ik moet wel vaststellen dat heel wat Europese landen met christendemocraten dat wel doen."

Francken was vanavond te gast op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA in Koksijde. In een gesprek vooraf met "Terzake" verdedigde hij nog eens zijn asielbeleid, ook inzake Soedan. Daarbij hield hij zich aan de lijn die in de regering is afgesproken: eerst wordt er onderzocht of teruggekeerde asielzoekers in Soedan risico lopen op foltering, en mocht dat zo zijn, dan worden de repatriëringen naar dat land stopgezet.

Francken herhaalde dat hij niet tegen migratie is. "Wij zijn zacht voor de kwetsbaren en de echte vluchtelingen. Daar zorgen we voor op een heel humane manier. Die hebben we bed, bad en brood gegeven in volle crisis. Ik ben voor migratie op een goede gecontroleerde manier: wij zijn een gastvrij land en dat moeten we ook blijven, maar dat moet wel op basis van regels zijn die duidelijk zijn, zowel voor diegene die komt als voor de ontvangende samenleving, wijzelf", stelt Francken.

Christendemocraten

Francken trekt zich ook niet te veel aan van de kritiek van CD&V op zijn  Soedan-beleid. "Het is natuurlijk niet leuk als een partijvoorzitter op uw ontslag aanstuurt, maar we moeten daar eens over praten. Mijn deur staat altijd open om een goed gesprek te hebben met de Vlaamse christendemocraten, maar ik denk dat het ook belangrijk is om te kijken wat er gebeurt op Europees vlak", zegt Francken.

"Wat doen christendemocraten zoals mevrouw Merkel, wat doen christendemocraten in andere Europese landen, nu ook in Nederland? Er wordt constant gerepatrieerd naar Soedan. De Europese deal voor 250 miljoen die is gesloten met president Bashir, die afspraak is geregeld door de christendemocraten", zegt Francken. "Ik denk dat het belangrijk is dat we dit in een Europese context bekijken en dan eens kijken welke partijen overal meewerken aan die Soedan-deal en hoe dat verhaal in elkaar zit."

Meest gelezen