Macron tijdens bezoek van Erdogan : "Turkije niet welkom bij Europese Unie"

De Franse president Macron en zijn Turkse collega Erdogan hebben mekaar niet echt gespaard tijdens een gezamenlijke persconferentie na het bezoek van de Turkse president aan Frankrijk.

 

Het perscontact na het bezoek van de Turkse president Erdogan aan zijn Franse collega Macron verliep niet echt hartelijk.  Vooral Emmanuel Macron maakte duidelijk dat Turkije en Frankrijk het over veel oneens zijn.  Van een snel lidmaatschap van Turkije bij de Europese Unie kan volgens Macron geen sprake zijn.  Frankrijk staat trouwens al heel lang sceptisch tegenover de Turkse vraag voor een Europees lidmaatschap.  Turkije is een land met 80 miljoen inwoners.  De meeste burgers zijn moslim.  

Macron sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie van de mensenrechten in Turkije.  Na de mislukte staatsgreep in 2016 wachten er nog 50.000 Turken in de gevangenis op een proces.  150.000 anderen, overwegend leraars, journalisten, ambtenaren en rechters werden ontslagen of geschorst.  Macron was daarover bijzonder kritisch.  "Democratieën  moeten zich, ook in de strijd tegen het terrorisme, aan fundamentele rechtsregels houden", zei de Franse president.

Tuiniers

Ook Erdogan, die nu al zo'n 15 jaar de Turkse politiek domineert,  nam geen blad voor de mond.  "We zijn het inderdaad niet eens over het item van de mensenrechten", zei de Turkse president.  "Sommige van de gearresteerden na de poging tot staatsgreep steunen het terrorisme."  Erdogan vergeleek het merendeel van de politieke gevangenen met tuiniers, die aan plantjes water geven, tot ze volgroeid zijn.  "Zo kom je in een situatie terecht waarin de terroristen op een dag voor je deur staan", zei hij

Macron beklemtoonde dat de handel tussen Turkije en de Europese lidstaten wel belangrijk is en moet blijven.  Hij pleitte voor een solide partnerschap tussen Europa en Turkije.  Tijdens het bezoek van Erdogan aan Frankrijk werden trouwens enkele handelsovereenkomsten gesloten.  Zo zal Turkish Airlines zijn vloot uitbreiden met 25 vliegtuigen van Franse makelij.

Meest gelezen