Zit jongerenbende achter aanslag op auto politieagent? "Onrustwekkend en onaanvaardbaar" 

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is dinsdagavond de wagen van een politieman beschadigd geraakt toen enkele personen er een hoop aan elkaar geplakte voetzoekers op hadden gelegd. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Een van de pistes die de speurders volgen, is die van een jongerenbende uit de wijk. En dat is een problematiek die daar al langer heerst. "De kleine en de grote criminaliteit wordt in die wijk aangepakt en criminelen zijn daar uiteraard niet zo gelukkig mee."

Enkele dagen geleden werd in Sint-Gillis in Brussel de privéauto van een politieman beschadigd, toen enkele personen een hoop aan elkaar geplakte voetzoekers op de achterruit hadden gelegd. Even verderop werd ook een molotovcocktail in een vuilnisbak gevonden. Het parket onderzoekt de feiten, maar voorlopig werd nog niemand in verdenking gesteld. 

Mogelijk werden de feiten gepleegd door jongeren die lid zijn van de zogenaamde Bende van het Frankplein. "Het klopt dat dat een van de pistes is die we onderzoeken", zegt Denis Goeman van het parket. "Maar voorlopig zijn er nog geen concrete aanwijzingen die dat kunnen bevestigen."

"Criminelen niet gelukkig met aanpak in de wijk"

Veel meer dan een kapotte achterruit was het niet, maar het is tekenend voor een oude - bekende - problematiek, kaart Mario Thys van de politievakbond NSPV aan. "Nu was het een voetzoeker door een achterruit, zeg maar een kleine aanslag. De eenheid die daar gevestigd is, werkt specifiek in die wijk - met succes. De criminaliteitscijfers zijn daar het laatste jaar met 40 procent gedaald. De kleine en de grote criminaliteit wordt daar aangepakt en criminelen zijn daar uiteraard niet zo gelukkig mee."

De problematiek gaat volgens hem ook verder dan die ene wijk. "We hebben voorvallen gehad met privévoertuigen van collega's waar de bouten afgedraaid of -gezaagd werden, collega's die in elkaar geslagen worden. Er duiken soms ook privéfoto's van agenten op op gsm's of computers. En op YouTube wordt nu een vrouwelijke commissaris geviseerd."

"Aanslag op het privéleven"

"Schrik hebben de agenten niet. Maar het is wel onrustwekkend, het gaat om privévoertuigen. Het heeft niets meer met het politiewerk te maken, men doet een aanslag op het privéleven en dat is totaal onaanvaardbaar", benadrukt Thys.

"Als de agenten in het hol van de leeuw toekomen met hun eigen auto, dan kennen de bendes hun gezicht, kennen ze hun auto."

Meest gelezen