Video player inladen...

Dé twee nieuwsmomenten van 2017 die Wim De Vilder niet zal vergeten

Wat zal Wim De Vilder altijd bijblijven uit de 365 dagen die 2017 telde? En hoe ziet hij volgend jaar tegemoet? Ons Journaalanker kiest twee momenten uit een bewogen jaar. "Eigenlijk hebben we het nieuws van 2016 moeten herschrijven."

2017: het jaar waarin de #metoo-beweging leidde tot een sociale revolutie

De omkanteling in 2017? Dat is voor Journaalanker Wim De Vilder de verschuiving in de ethische normen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Van filmproducer Harvey Weinstein over acteur Kevin Spacey tot de zaak Bart De Pauw bij ons: telkens hebben we gezien hoe gedrag dat vroeger getolereerd werd dat vandaag niet meer is." 

Vooral de zaak De Pauw blijft De Vilder bij omdat het allesbehalve gemakkelijk was om daarover te berichten. "Het publiek bhad daar heel tegenovergestelde meningen over. Maar tegelijk merk je op zo'n moment dat de maatschappij beweegt, dat er dingen veranderen."

Zijn hoop voor 2018? "Dat we toegroeien naar een consensus over wat er kan binnen de seksuele etiquette."

2017: het jaar waarin we het nieuws van 2016 eigenlijk moesten herschrijven

"Fake news", het was ook dit jaar niet weg te slaan uit het nieuws. Ook voor De Vilder was dat een van dé belangrijkse nieuwsfeiten van dit jaar. "Eigenlijk hebben we het nieuws van 2016 moeten herschrijven. Bij gebeurtenissen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen of de brexit is het eigenlijk nu pas duidelijk geworden wat de invloed van fake news geweest is." De Vilder benadrukt hoe verontrustend dat deze evolutie is. "Mensen geloven en verspreiden berichten waarvan ze niet weten waar ze vandaan komen en of ze überhaupt wel kloppen."

Voor 2018 hoopt De Vilder dan ook vooral dat sociale media als Twitter, Facebook en Google hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en niet langer volhouden dat ze louter een doorgeefluik zijn. "Misschien zijn Twitter, Facebook en Google wel media en dan moeten ze zich ook zo gedragen."

Meest gelezen