Video player inladen...

Oudste vogel ter wereld legt op haar 67e opnieuw een ei

Albatros Wisdom - voor zover bekend 's werelds oudste vogel - heeft op haar 67ste opnieuw een ei gelegd. Daarmee heeft ze haar eigen record gebroken, want de voorgaande jaren heeft de hoogbejaarde vogel ook al eieren gelegd.

Het verhaal van Wisdom begon op 10 december 1956, toen het dier geringd werd door de Amerikaanse bioloog Chandler Robbins. Het dier verdween spoorloos, tot het 46 jaar later - in 2002 - plots weer opdook.  Sindsdien hebben wetenschappers kunnen vaststellen dat de bejaarde wijfjesalbatros nog bijna elk jaar een ei legt.  

In december vorig jaar gebeurde dat opnieuw. De intussen 67-jarige Wisdom werd teruggevonden op een nest op een van de Midway-eilanden in de Stille Oceaan, waar de vogel haar vaste verblijfplaats lijkt te hebben. In het nest lag een ei, dat Wisdom en haar huidige partner Akeakamai aan het uitbroeden waren.

Kroost van 30 kinderen

In haar lange leven heeft Wisdom heel wat partners overleefd.  Ze zou volgens wetenschappers tussen de 30 en de 35 kuikens hebben grootgebracht. Omdat albatrossen maar één ei per jaar leggen, is dat een hele prestatie.

Wisdom is overigens niet alleen bekend om haar vruchtbaarheid, maar ook om de grote afstand die ze in haar leven heeft afgelegd. Wetenschappers schatten dat de vogel sinds 1956  2 tot 3 miljoen (!) mijlen heeft gevlogen (3,2 tot 4,8 miljoen kilometer). Daarmee zou ze  4 tot 6 keer rond de maan hebben kunnen vliegen.

Meest gelezen