Archieffoto

Meer Belgische toeristen met autopech tijdens kerstvakantie, minder ski- en snowboard­ongevallen

Reisbijstandsorganisatie VAB heeft de voorbije kerstvakantie meer oproepen binnengekregen van Belgische toeristen met autopech. Vooral in Frankrijk kwamen veel toeristen in moeilijkheden. Er waren wel minder ski- en snowboardongevallen.

De VAB-Alarmcentrale opende deze kerstvakantie 13% meer dossiers voor autopech. Deze stijging komt vooral door de moeilijke rij-omstandigheden tijdens het wisselweekend in de kerstvakantie. Door de sneeuwval in onze buurlanden op weg richting wintersport, steeg het aantal auto-ongevallen en auto’s die zich vastreden in de sneeuw en/of modder met 57%.

De VAB-Alarmcentrale kreeg ook 16% meer oproepen voor startproblemen, vooral voor terugkerende wintersporters, die de wagen een hele week aan de kant hadden laten staan.

De top 5 pechgevallen tijdens de kerstvakantie:
1.    Startproblemen: 22% van het totaal aantal pechgevallen
2.    Lekke banden: 20%
3.    Motorproblemen: 17%
4.    Ongevallen en vastgereden: 13% (ten opzichte van 9% vorig jaar)
5.    Koppeling en versnellingsbak: 5%

Minder ski- en snowboardongevallen

Tijdens de kerstvakantie werden er 31% minder ski- en snowboardongevallen geregistreerd op de VAB-Alarmcentrale. Vooral tijdens de tweede week werd deze daling opgetekend, omdat het voor vele wintersporters vaak onmogelijk was om op zich op de skipiste te begeven door de zware sneeuwstorm. In Frankrijk werd zelfs een stormalarm afgekondigd en werd aangeraden om binnen te blijven.

Het grootste deel van de wintersportongevallen deed zich voor in Frankrijk (45% van het totaal) en Oostenrijk (41%).

Ook opvallend is de stijging van het aantal medische dossiers in Spanje: 3 keer zoveel dan vorig jaar. Dit toont aan dat ook heel wat Belgen tijdens de kerstvakantie zonnige bestemmingen hebben opgezocht.  

Ook dit weekend problemen verwacht

Dit weekend eindigt de kerstvakantie en dat zal ook voor terugkerende wintersporters problemen geven op de wegen. Vooral in Frankrijk worden verkeersproblemen verwacht op de lokale wegen vanuit de skigebieden, omdat er zaterdagnamiddag en zondag opnieuw sneeuwval verwacht wordt.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk:
-    A40 Chamonix – Mâcon bij Chamonix, de Chamoisetunnel en bij Bourg-en-Bresse
-    A43 Chambéry – Lyon bij Chambéry
-    RN85 Gap – Grenoble
-    RN90 Bourg St. Maurice – Albertville bij Moûtiers
-    D1091 Briançon – Grenoble  

In Duitsland verwacht VAB files op de belangrijkste routes vanuit de skigebieden rond Bazel (A5) en de grens met Oostenrijk bij Füssen (A7). Door grenscontroles moeten wintersporters vanuit Salzburg en Kiefersfelden in Oostenrijk ook nog rekening houden met extra vertragingen die tot een uur kunnen oplopen.  

Ook in Oostenrijk en Zwitserland worden files verwacht op de wegen vanuit de wintersportgebieden.
De grootste knelpunten in Oostenrijk:
-    A10 Villach – Salzburg
-    B179 Fernpasstrasse bij de Lermoosertunnel en de grenstunnel bij Füssen

De knelpunten in Zwitserland:

-    de Gotthardtunnel op de A2 Bazel
-    Chiasso en de San Bernardinotunnel op de A13 Bellinzona – St. Margrethen

Meest gelezen