Ricardo Smit

Ontpoldering Hedwigepolder definitief: Belgische eigenaar verliest rechtszaak

Nederland mag doorgaan met het onteigenen van de Hedwigepolder, zodat die kan worden teruggegeven aan de natuur. Dat heeft het hoogste rechtscollege in Nederland beslist. De eigenaar van de grond is teleurgesteld.

De Hedwigepolder ligt in Zeeuws-Vlaanderen (zie kaart). De Nederlandse overheid wil het gebied onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied zal worden.

De eigenaar van de grond, de Belg Géry De Cloedt, wilde de grond echter behouden of zelf ontpolderen. Omdat de Nederlandse overheid en De Cloedt niet tot een akkoord kwamen, besliste de regering om de grond te onteigenen. De Cloedt stapte daarop naar de rechter. Eerder gaf een rechter in eerste aanleg de man ongelijk, nu doet ook de Hoge Raad dat, het hoogste rechtscollege in Nederland. De onteigening is daarmee definitief. (Lees verder onder de kaart)

"Zeer, zeer teleurstellend"

Hans Mieras, de advocaat van de eigenaar, is teleurgesteld over de uitspraak van de Hoge Raad. "Dit is zeer, zeer teleurstellend, temeer omdat een advies van de advocaat-generaal (de adviseur bij de Hoge Raad) ons eigenlijk gelijk gaf. Hij adviseerde dat de onteigening zou worden vernietigd", reageerde Mieras bij de Nederlandse Omroep Zeeland. Aan het Financieel Dagblad voegde de advocaat eraan toe "dat de politieke druk erg groot was".

Op zich kunnen Mieras en De Cloedt nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen, maar de advocaat meent dat de onteigening daarmee niet meer kan worden tegengehouden. "Als De Cloedt over een paar jaar alsnog in het gelijk wordt gesteld, zal hij hoogstens op een hogere schadevergoeding kunnen rekenen", zegt hij aan het Financieele Dagblad.

Die schadevergoeding wordt nu de kern van de juridische procedure die Mieras in de toekomst nog wil voeren. Die kan volgens Omroep Zeeland in de miljoenen lopen. De Nederlandse overheid had De Cloedt destijds een uitkoopsom van ongeveer 15 miljoen euro geboden. Volgens De Cloedt is zijn grond, als uitbreiding van de Antwerpse haven, echter een slordige 800 miljoen euro waard.

Van Peel: "Goede zaak dat ontpoldering doorgaat"

De Hedwigepolder zou eind 2022 ontpolderd moeten zijn. De Antwerpse schepen van Haven Marc Van Peel is tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad. "Het is een goede zaak dat de ontpoldering doorgaat en de onteigening nu definitief is beslecht. Het evenwicht natuur, veiligheid en toegankelijkheid van de Westerschelde waar verschillende partijen bij betrokken waren, is nu ook door de hoogste rechtsorganen in Nederland definitief bevestigd", zegt hij aan Omroep Zeeland.

Meest gelezen