© Reporters - Rosaria D Aquino

Ook Macs, iPhones en iPads getroffen door veiligheids­lekken Spectre en Meltdown

Ook de producten van Apple zijn getroffen door de veiligheidslekken Spectre en Meltdown. Dat heeft de technologiegigant bekendgemaakt in een blogpost. Spectre en Meltdown maken gebruik van kwetsbaarheden in computerchips.

Eerder deze week raakte bekend dat er ernstige veiligheidslekken zijn gevonden in zowat alle recente processoren. Door kwetsbaarheden in de hardware van computerchips zouden cybercriminelen gevoelige informatie zoals wachtwoorden kunnen bemachtigen. De lekken, die elk op een andere manier gebruikt kunnen worden door hackers, kregen de namen Spectre en Meltdown.

Aanvankelijk leek het enkel om computerchips van fabrikant Intel te gaan, maar later bleken ook de twee andere concurrenten ARM Holdings en AMD getroffen te zijn. Daardoor lopen vrijwel alle computers, smartphones en tablets van de laatste 10 jaar een veiligheidsrisico.

Updates

Ook de producten van Apple, die minder kwetsbaar zouden zijn voor virussen en veiligheidslekken, zijn getroffen door Spectre en Meltdown, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt in een blogpost. Apple benadrukt wel dat er nog geen gevallen bekend zijn van hackings waarbij de veiligheidslekken gebruikt werden.

 In de laatste versies van de besturingssystemen iOS 11.2 (iPhone en iPad) en macOS 10.13.2 (MacBooks en iMacs) zitten al aanpassingen gericht tegen Meltdown. "In de komende dagen" komt er een update voor browser Safari die moet zorgen voor bescherming tegen Spectre.

Apple raadt aan om enkel software te installeren van betrouwbare bronnen, zoals de eigen App Store, omdat er eerst een "kwaadaardige" app op het toestel moet geïnstalleerd worden voor de veiligheidslekken uitgebuit kunnen worden.

Trager

Google zei eerder al dat gebruikers van hun Android-smartphones beschermd zijn als ze de laatste updates hebben geïnstalleerd. Ook Microsoft heeft al een reeks beveiligingsupdates uitgebracht. De laatste updates installeren is dus de boodschap als gebruiker.

De patches of software-updates laten de processor en het
besturings­­systeem op een andere manier samenwerken. Maar dat zou volgens computerexperts de prestaties bij bepaalde toepassingen wel met 5 tot 30 procent kunnen vertragen.    

Meest gelezen