lev dolgachov

2018 belooft weinig fiscaal vuurwerk, na rampjaar2017

Beste lezer, sta mij toe u eerst en vooral een voorspoedig nieuw fiscaal aanslagjaar te wensen. Dat mag wel na een jaar met veel fiscale kommer en kwel. Het jaar 2017 zal niet als een goede fiscale vintage de geschiedenis ingaan. De schandalen zoals de Paradise-papers en de politieke impasse rond het Zomerakkoord hebben daarvoor immers voor te veel fiscale schaduw gezorgd. Dus neen, veel fiscaal plezier hebben we aan 2017 niet beleefd. 

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Een akkoord, op de valreep is de regering er wel nog in geslaagd om de hervorming van de vennootschapsbelasting door het parlement te jagen, maar ook dat was geen reden om extra vuurwerk op oudejaarsavond af te steken. De verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting van 34% naar 25% vanaf 2020 mag dan wel spectaculair lijken, in internationaal verband blijven we achterop in het peloton fietsen.

In de wetenschap dat het tarief bijvoorbeeld in Frankrijk ook naar 25%, gaat zakken en in Denemarken naar 22%, in Nederland naar 21%, in Zweden naar 20%, in Luxemburg naar 18%,  in Groot Brittannië naar 17%, in de USA naar 15,5% en in Hongarije zelfs naar 9%, is er niet echt veel reden om een Belgisch belastingfeestje te organiseren.

 Veel fiscale progressie moeten we van de huidige regering niet meer verwachten

Dus op naar een ander en beter jaar dan maar, met nieuwe belangrijke fiscale maatregelen? Wel ik vrees ervoor, daarvoor staan de fiscale sterren politiek te ongunstig. De politieke partijen van de huidige centrumrechtse-coalitie, gunnen elkaar nu al niet het licht in de ogen, laat staan dat ze dat wel zouden doen in een jaar met lokale verkiezingen, dat dan ook nog eens een jaar met federale en regionale verkiezingen voorafgaat.

Dus neen, veel fiscale progressie moeten we van de huidige regering niet meer verwachten. Met de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de regering zijn fiscale kwarteleitjes gelegd, en daarmee zullen we het grotendeels moeten doen. 

Wel politiek vuurwerk in 2018

Maar anderzijds mogen we in 2018 wel politiek vuurwerk verwachten. Met de hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de N-VA reeds zijn belangrijke fiscale trofee binnen gehaald. Nu is het wachten hoe de onderhandelingen binnen de coalitie over de fiscale trofeeën uit het Zomerakkoord van de andere politieke partijen zullen verlopen, nu de N-VA in een machtspositie zit.

CD&V wil met de effectentaks kost wat kost nog scoren in de vijfde klasse van de fiscale rechtvaardigheid, maar moet ook nog een oplossing voor het ARCO-dossier zien binnen te rijven. Open VLD van zijn kant wil met de regeling van het 500 euro onbelast bijklussen voor iedereen zichzelf eveneens in de electorale vitrine plaatsen. Deze beide dossiers werden over 2017 getild en staan nu op de politieke agenda van 2018, maar enkel de fiscale goden weten of deze dossiers alsnog tot resultaat zullen leiden, dan wel de struikelsteen van de regering zullen vormen.

Als er al goed fiscaal nieuws zit aan te komen in 2018 dan zal dit van de Vlaamse regering moeten komen waar minister Tommelein in zijn nieuwjaarsbrief een hervorming van de registratierechten heeft aangekondigd. Wie een eigen woning in het Vlaams Gewest koopt, zal niet langer 10% registratierechten moeten betalen maar slechts 7%. Wie een woning koopt met een waarde van minder dan 200.000 euro krijgt daarenboven ook nog eens vrijstelling van 80.000 euro waarop geen registratierechten moeten worden betaald. Dat is toch al iets om naar uit te kijken. 

Hoop doet leven, ook na 2018.

----
VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen