Productie windmolenparken op zee is opnieuw gestegen

Vorig jaar is de elektriciteitsproductie van de windmolens op zee opnieuw gestegen. De vier windparken in de Noordzee produceerden samen 2.867 gigawattuur aan elektriciteit, tegenover ruim 2.300 in 2016. Daarmee leveren ze stroom voor zo'n 800.000 gezinnen.

De stijging komt onder meer omdat er in 2017 bijkomende windmolens zijn beginnen te werken. De parken worden ondersteund met subsidies, in de vorm van groenestroomcertificaten. Die subsidies bedragen meer dan 260 miljoen euro. Een gemiddeld gezin betaalt daar per jaar ongeveer 15 euro aan mee.

In 2016 was de productie licht gedaald ten opzichte van 2015. Dat was het gevolg van slechtere weersomstandigheden.

In 2018 wordt het nieuwe Rentel-windpark operationeel. Volgens het Belgian Offshore Platform, dat de belangen van de sector verdedigt, kan dan 3.600 gigawattuur gehaald worden, wat overeenkomt met het stroomverbruik van 1 miljoen gezinnen.

Meest gelezen