Royale sprokkels: Wat als een prinselijk huwelijk nu eens de daklozen helpt? En vertigo is de menopauze niet

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Een Britse lokale politicus wil zwervers en bedelaars weg van de straat in de toeristische trekpleister Windsor, het liefst voor het huwelijk van prins Harry. The Independent denkt nét dat het prinselijke huwelijk een oplossing kan zijn voor daklozen. In Luxemburg blaast groothertog Jean 97 kaarsjes uit. De man blijft er een held. Koningin Margrethe en kroonprins Frederik hebben minstens 900 handen geschud op één dag. De Deense koninklijke agenda zat dan ook met nieuwjaar tjokvol. "Ik zit vroeg in de menopauze", dacht de Noorse prinses Mette-Marit, maar dat klopte niet. En al eens een "selfieccino" met de Nederlandse kroonprinses Amalia gedronken? Het bestaat.

"Liever geen bedelaars op huwelijk Harry en Meghan"

In Groot-Brittannië heeft de lokale politicus Simon Dudley ophef veroorzaakt omdat hij de politie van Windsor vraagt om zwervers en bedelaars van de straat te halen vóór het huwelijk van prins Harry met Meghan Markle. Het koppel trouwt op 19 mei in de kapel van Windsor Castle. Zwervers en bedelaars zouden het beeld bezoedelen van het pittoreske stadje. Elk jaar komen 6 tot 7 miljoen toeristen naar Windsor.

Het is ziek dit te linken aan het huwelijk

Dudley spreekt van een heuse epidemie en stelt dat de inwoners het gehad hebben met de agressieve bedelmethodes en het afval dat zwervers
achterlaten. Ook zouden er veiligheidsriscio's zijn, omdat tassen
rondslingeren op straat en de inhoud ervan niet bekend is. Twee jaar geleden bracht Dudley, als experiment, zelf een nacht door op straat. Sindsdien wordt opvang voorzien voor daklozen in Windsor. "Maar er is nog duidelijk werk aan de winkel", zegt hij.

Bij Windsor Homeless Project zijn de uitspraken in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is ziek dat Dudley dit onderwerp linkt aan het prinselijke huwelijk", klinkt het. Volgens Dudley zouden de bedelaars ook niet dakloos zijn. Dat spreekt de manager van Windsor Homeless Project tegen op BBC. "Ik ben op kerstdag naar buiten getrokken en er lagen twaalf mensen op straat. Dát was niet hun keuze, ze lagen daar omdat er iets misliep in hun leven." Ook premier Theresa May heeft zich in het debat gemengd en wil dat instanties samenwerken om onderdak te voorzien.

Video player inladen...

The Independent komt met geniaal voorstel

De krant The Independent bekijkt de zaak alvast van een andere kant: Wat als... het prinselijke huwelijk nu eens het daklozenprobleem oplost? Wanneer royals huwen wordt als geschenk aan de gasten gevraagd om een gelddonatie te doen. Bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton was dat ook het geval en werd 1 miljoen pond ingezameld voor 26 verschillende goede doelen. The Independent stelt voor om de donaties voor het huwelijk van prins Harry slechts aan één liefdadigheidsdoel (op één locatie) te geven: de daklozen in Windsor.  

Rust en stabiliteit: groothertog -en held- Jean is 97

In Luxemburg is groothertog Jean 97 jaar geworden. Ter gelegenheid van die verjaardag werd een nieuwe foto vrijgegeven van Jean met zijn oudste zoon en opvolger, groothertog Henri, zittend op de sofa.

Cour Grand-Ducale/Lola Velasco

Eind 2016 werd de groothertog nog opgenomen in het ziekenhuis met een bronchitis, en werd even het ergste gevreesd, maar hij herstelde. In Luxemburg geldt Jean als een ware oorlogsheld. Hij nam als kolonel van de Irish Guards actief deel aan de geallieerde invasie in Normandië in 1944 en aan de bevrijding van België en zijn eigen land. Na de Tweede Wereldoorlog trouwde hij met de Belgische prinses Joséphine-Charlotte, de zus van koning Boudewijn en Albert II. Ze kregen samen vijf kinderen. Jean zat 36 jaar op de troon, van 1964 tot 2000.

Koningin Margrethe viert nieuwjaar in véél outfits

In Denemarken bestaat niet iets zoals een kersttoespraak van de koningin, daar is het een nieuwjaarsboodschap en koningin Margrethe doet dat zelfs live op televisie vanuit paleis Amalienborg. Margrethe dankte in haar toespraak de goede reputatie van Denemarken aan de tradities én de vernieuwing die er is gekomen via buitenlanders. "Veel mensen zijn in het verleden gekomen om hier te werken. We hadden ze toen nodig en dat hebben we nu nog steeds", luidde het.

Het leven gaat op en neer

Margrethe (77) ging ook geen privézaken uit de weg. Ze sprak over een
moeilijk jaar voor haar familie, waarmee ze verwees naar haar dementerende echtgenoot Henrik (die uit de schijnwerpers blijft). "Het leven gaat op en neer. Het belangrijkste is dat we mensen hebben die dicht bij ons staan." Ze dankte haar landgenoten voor de steun en het begrip.

Voor de Deense koninklijke familie staat de nieuwjaarsperiode garant voor een tjokvolle agenda met de ontvangst van personeel, topambtenaren, regeringsleden, diplomaten en officieren. Dat gebeurt dan met meerdere  recepties en een diner waarop de koningin, haar zonen en schoondochters hun galakledij en uniformen bovenhalen. Op één dag schudden Margrethe en kroonprins Frederik zo'n 900 handen, deelde het hof mee.

Er was ook tijd voor pure ontspanning voor de koningin en haar man Henrik. Zij werden op oudejaarsavond uitgenodigd op een gekostumeerd bal van goede vriendin Susanne Heering. Margrethe -die verzot is op opvallende outfits en kleuren- koos voor een harlekijn-uitvoering.

Prinses Mette-Marit lijdt aan positioneringsvertigo

De Noorse kroonprinses Mette-Marit moest een paar weken geleden enkele activiteiten annuleren wegens ziekte. Nu is bekend dat de prinses lijdt aan BPPV of benigne paroxysmale positioneringsvertigo. Dat is duizeligheid die optreedt in periodieke aanvallen. Best vervelend dus.  

Ik dacht dat ik in de menopauze zat

"Ik draaide mijn hoofd snel, en het was alsof de hele wereld begon te draaien. Ik zweette en voelde me misselijk. Ik dacht dat mijn menopauze vroeg was gestart", reageerde de 44-jarige prinses tijdens een interview op de Noorse radio P3. De klachten -die een paar seconden tot een uur kunnen duren- traden plots op tijdens enkele fitness-sessies met vriendinnen.

Stella Pictures

De royale selfieccino

Om af te sluiten: een leukigheidje uit Rotterdam waar een koffiebar begonnen is met "selfieccino's". De selfie op het melkschuim is gemaakt van eetbare inkt. In Singapore en Groot-Brittannië worden de speciale cappuccino's al iets langer gemaakt met een printer. Intussen heeft de selfieccino al een koninklijke versie met onder meer de Oranjes, en prins Harry en Meghan Markle:  

Reporters

Meest gelezen