AFP or licensors

Spotify en Netflix bepalen mee de hoogte van lonen en uitkeringen

Streamingdiensten zoals Netflix en Spotify komen in de korf van producten en diensten die de inflatie berekent. Dat meldt De Standaard. Daardoor bepalen ze ook mee wanneer de lonen en uitkeringen stijgen.

De indexkorf telt zo'n 600 producten en diensten en wordt jaarlijks aangepast. Producten die nog maar amper verkocht worden, vliegen eruit en nieuwigheden worden eraan toegevoegd. Dit jaar wordt de lege dvd uit de korf gehaald en streamingdiensten zoals Netflix en Spotify komen in de plaats. Zij zijn intussen voldoende ingeburgerd in ons land om representatief te zijn voor de gemiddelde uitgaven van de gezinnen.

Ook enkele producten van bij de apotheker worden aan de korf toegevoegd zoals een aerosol- en apneu-apparaat, een glucosemeter en orthopedische steunzolen. Azalea's moeten plaats ruimen voor orchideeën omdat die veel meer verkocht worden dan azalea's.

De prijsstijgingen en prijsdalingen van al die 600 producten en diensten samen bepalen hoe snel de consumptieprijzen stijgen en wanneer de lonen en de uitkeringen verhoogd worden.

Meest gelezen