Terreurverdachte Tarik Jadaoun: "Ik was in 2015 kandidaat om aanslag te plegen in België"

Tarik Jadaoun, de IS-strijder uit Verviers die in juli werd gearresteerd bij de slag om de Iraakse stad Mosul, heeft aan Amerikaanse en Belgische speurders verteld dat hij zich ooit kandidaat heeft gesteld voor een aanslag in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Maar zo ver is het dus nooit gekomen.

Tarik Jadaoun is de voorbije maanden ondervraagd door Amerikaanse en Belgische inlichtingendiensten, in zijn cel in Irak. In een interview met Rudi Vranckx, in december 2017, zei hij nog dat hij wilde samenwerken met de inlichtingendiensten. Naar eigen zeggen had Jadaoun geen grote informatie, maar hij dacht dat die mogelijk toch nuttig kon zijn.

De krant Het Laatste Nieuws heeft nu de verhoren van Jadaoun kunnen inkijken. Daarin verklaart de IS-strijder uit Verviers dat hij zich in 2015 kandidaat had gesteld om in België een aanslag te plegen. Maar de leiding van de terreurgroep zou zijn aanbod afgeslagen hebben, omdat ze andere dingen met hem van plan was.

"De nieuwe Abaaoud"

Jadaoun zou volgens verschillende bronnen namelijk een soort coördinator zijn geweest bij de terreurgroep, en cellen in het Westen hebben aangestuurd. Hij werd zo de opvolger van Abdelhamid Abaaoud, die bij de aanslagen in Parijs omkwam.

Hijzelf minimaliseerde die rol nog in het interview met VRT NWS. Zo verklaarde Jadaoun dat hij nauwelijks gevochten had, en vooral als verpleger actief was. Maar dat lijkt moeilijk te rijmen met de foto's van gedode strijders die hij op zijn Facebookaccount postte.

Coördinerende rol bij terreurcellen

Tarik Jadaoun is dan ook een van de beruchtste nog levende IS-strijders uit ons land. In 2014 sloot hij zich al aan bij de terreurgroep.  Na een stoomcursus in een opleidingskamp van IS werd hij ingezet als wacht aan de Turks-Syrische grens. Niet veel later dook hij op aan de frontlinies van Kobani en Homs, waar sleutelveldslagen van de Syrische burgeroorlog uitgevochten werden. 

Van Homs gaat het in 2015 naar Mosul, de Iraakse hoofdstad van het "kalifaat". Belgische inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Jadaoun daar een actieve rol speelde achter de schermen. Via verschillende accounts op sociale media probeerde hij anderen te overtuigen om zich aan te sluiten bij IS, of zelfs aanslagen te plegen.

Uit verklaringen die hij aflegde in de Iraakse gevangenis blijkt dat zijn takenpakket daar niet ophield. Jadaoun stond in het "kalifaat" ook mee in voor de opleiding van de kindsoldaten-divisie van IS, de zogenaamde “Welpen van het Kalifaat”. Hij leerde er 8- tot 13-jarigen krijgskunsten aan en hoe ze moeten omgaan met middelgrote wapens.

Jadaoun zal nu eerst in Irak terechtstaan. Hij riskeert er de doodstraf. Premier Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), en Koen Metsu (N-VA), de voorzitter van de Commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement, lieten al verstaan dat Jadaoun niet op Belgische hulp zal moeten rekenen.

Meest gelezen