Tony Blair: "Absurd dat ik Trump heb gewaarschuwd voor Britse spionage"

In het pas gepubliceerde maar ondertussen al gerucht­makende boek over de regering-Trump "Fire and Fury: Inside the Trump White House" schrijft Michael Wolff dat ex-premier Tony Blair de Amerikanen waarschuwde dat de Britse geheime dienst Donald Trump in de gaten hield. "Absurd", zegt Tony Blair nu.

Een sappig gerucht

Tijdens een ontmoeting vorig jaar, kort na de machtsoverdracht in de Verenigde Staten, vertrouwde de Britse oud-premier Tony Blair Trumps schoonzoon Jared Kushner "een sappig gerucht" toe: de Britse geheime dienst had een tijdlang Trumps campagneteam gesurveilleerd en had "telefoongesprekken en andere communicatie" gemonitord. Dat zegt tenminste Michael Wolff, die in zijn boek ook al allerlei (al dan niet betrouwbare) onthullingen deed over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. 

Volslagen belachelijk

Een goed blaadje

Op Radio 4, een zender van de Britse openbare omroep BBC, noemt Tony Blair het bericht "absurd". Dat Blair in een goed blaadje probeerde te komen bij Trump, omdat hij zijn oog had laten vallen op de baan van adviseur voor het Midden-Oosten, noemt hij "gewoonweg onwaar". Het klopt, zegt Blair, dat hij met Kushner praatte over het Midden-Oosten, maar "ik hengel niet naar een baan, ik was er geen aangeboden en ik wil er geen". Ook de Britse afluister­dienst GCHQ noemt het verhaal "onzin" en "volslagen belachelijk".

Fox News

Nochtans doet het gerucht al een tijd de ronde. Het Amerikaanse televisie­kanaal Fox News had het vorig jaar al over een Britse spionage­operatie in de Trump Tower, wat de toenmalige woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, allerminst denkbeeldig vond. Ook toen ontkenden de Britse veiligheidsdiensten het verhaal.

Meest gelezen