© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Traditionele ziekenfondsen verliezen terrein

De grote ziekenfondsen als de Christelijke Mutualiteit, de Socialistische Mutualiteit en de Liberale Mutualiteit krijgen steeds meer concurrentie van niet-verzuilde ziekenfondsen. Ook bij de zorgkassen is dezelfde trend merkbaar. Dat schrijft De Tijd.

Iedere Vlaming moet een ziekenfonds kiezen. Jarenlang waren de traditionele ziekenfondsen als de Christelijke Mutualiteit, Socialistische Mutualiteit en de Liberale Mutualiteit heer en meester. Maar de laatste jaren is er een kentering merkbaar. De afgelopen jaren is het aantal leden bij niet-verzuilde ziekenfondsen sterker gestegen dan bij de traditionele ziekenfondsen.

Zo kregen de onafhankelijke ziekenfondsen er de afgelopen 5 jaar zo'n 57.000 leden bij.  Een pak meer dan bijvoorbeeld de CM, daar bleef de teller steken op zo'n 28.000 nieuwe leden. De klassieke ziekenfondsen vertegenwoordigen wel nog steeds de meeste leden. Zowat 80 procent kiest voor een zuilgebonden ziekenfonds.  

Ook bij de zorgkassen is dezelfde trend merkbaar. De zorgkas is de Vlaamse sociale bescherming voor zieken, ouderen en personen met een handicap. De ledenverhouding bij de zorgkassen is quasi gelijk met de ziekenfondsen. Ook hier steeg het aantal leden sterker bij niet-verzuilde zorgkassen dan bij verzuilde zorgkassen.

Meest gelezen