Video player inladen...

Vandalen bekladden metrostellen in filmpje, MIVB dient een klacht in

Op sociale media circuleert een filmpje waarin vandalen trots tonen hoe ze de Brusselse metrotunnels betreden en hoe ze metrostellen bekladden. De MIVB dient een klacht in. "Op jaarbasis kost het verwijderen van graffiti ons 270.000 euro", klinkt het.

Het filmpje is voor het eerst in de media opgedoken via de Franstalige krant La Capitale. Er in is te zien hoe de graffitispuiters toegang krijgen tot de metrotunnels en de staanplaatsen van de MIVB en daar met verschillende tegelijk metrostellen bekladden. Soms zelfs bij klaarlichte dag. "We hebben meteen een klacht ingediend tegen onbekenden", zegt An Van hamme van de MIVB aan VRT NWS. "Het gaat niet alleen om het beschadigen van materiaal, maar ook om het betreden van plaatsen die publiek niet toegankelijk zijn."

De beelden zijn volgens Van hamme niet nieuw, maar een compilatie van eerdere beelden. "Er worden bepaalde plaatsen in getoond die nu al beter beveiligd zijn", zegt ze daarover. Volgens de woordvoerder kost het verwijderen van graffiti de MIVB jaarlijks zo'n 270.000 euro. "Dat is een flinke hap uit ons budget", klinkt het. "Al is het spuiten van graffiti de laatste jaren gelukkig wel gedaald. Sinds vorig jaar is er een daling van 33 procent."

Dat laatste komt volgens Van hamme vooral door de bijkomende veiligheidsmaatregelen die genomen zijn en er komen er nog meer aan. "We hebben de afgelopen weken een detectiesysteem getest voor indringers in de tunnels", zegt ze voorts. "Er komen ook rolluiken om ze af te sluiten. We moeten alleen nog een leverancier aanduiden."

Video player inladen...

Meest gelezen