Verboden te leunen tegen harmonica

De Lijn gaat waarschuwingsbordjes plaatsen aan het harmonicagedeelte in de Albatrostrams. Ze doet dat nadat er man klem is komen te zitten met zijn rugzak in één van de trams in Merksem.

Laptop geplet

De Nederlandse man zat tijdens de feestdagen in een drukbevolkte tram in Merksem en stond tegen het harmonicasysteem, in het verbindingsgedeelte van de Albatrostram.

In een scherpe bocht liep het mis en kwam hij vast te zitten met zijn schouders en zijn rugzak met laptop. "Dat heeft zoveel kracht, je kan het niet tegenhouden", vertelt Mallory. "Mijn laptop is helemaal kromgetrokken. Ik wil er niet aan denken wat er zou gebeuren als er een kind geklemd geraakt."

Mallory heeft meteen een mail gestuurd naar De Lijn om het incident te melden. "Ik zeg niet dat het harmonicasysteem op zich gevaarlijk is, maar in dit geval stond er een informatiebord voor, en dat is heel erg gevaarlijk om tussen geklemd te geraken. Ze zouden die borden daar niet mogen plaatsen."
 

Niet leunen

De Lijn heeft de beelden van het incident bekeken en stelt vast dat de man zelf in de fout ging. "Hij leunde tegen het harmonicagedeelte, en dat mag niet", zegt woordvoerder Tom Van De Vreken. "Er hangen overal pictogrammen die zeggen dat je je moet vasthouden." De Lijn heeft het harmonicasysteem uitgebreid getest en benadrukt dat er geen veiligheidsrisico is. "Ook voor kinderen is er zeker geen gevaar, we hebben het risico op beklemming grondig onderzocht, en het is onbestaande." 

Toch gaat De Lijn nu extra pictogrammen ophangen aan het harmonicasysteem in de Albatrostrams. Er staat duidelijk op dat je er niet tegen mag leunen. De Lijn heeft 200 trams met een harmonicasysteem, en daar zijn nog nooit problemen mee geweest, klinkt het.

Meest gelezen