Video player inladen...

Vraatzuchtige zeester bedreigt (nog steeds) delen van Groot Barrièrerif

Australische wetenschappers slaan alarm voor de massale verspreiding van doornenkronen over zuidelijke gebieden van het Groot Barrièrerif. De zeesterrensoort die zich voedt met koraal strekt zich als een epidemie uit over het Swains Reef, aan de zuidelijke rand van het rif.

De doornenkroon tast het koraal aan door de verterende enzymen uit zijn maag erover uit te spreiden om het vloeibaarder en dus eetbaar te maken. De zeesterrenplaag treft het rif op een kwetsbaar moment, net nu het moet herstellen na twee  jaar van zware koraalverbleking.

Mogelijk gedijt de invasieve zeester door toevloeden van voedingrijk diepzeewater, maar dat is niet bewezen. Wat wel vaststaat, is dat ze in het verleden teerde op stromen van voedingrijk kustwater. Maar omdat het Swains Reef tot 250 kilometer van de kust van Queensland af ligt, is dat minder waarschijnlijk, zegt toerismeverantwoordelijke Fred Nucifora.

Het Groot Barrièrerif, 348.000 vierkante kilometer, is het grootste en spectaculairste koraalrif van onze planeet. Het staat sinds 1981 op de lijst van Unesco's werelderfgoed.  

Meest gelezen