Videospeler inladen...

De VS wordt geteisterd door een "bomcycloon", maar wat is dat eigenlijk?

De oostkust van de Verenigde Staten wordt al een hele week geteisterd door een hevige winterstorm. In Amerika spreken ze over een "bomcycloon". Een term die speciaal voor deze winterstorm is bedacht.   

De officieuze term "bomcycloon" verwijst naar een cyclogenese, een verschijnsel waarbij de luchtdruk in het centrum van een lagedrukgebied snel en scherp daalt. Hierdoor kunnen hevige winden ontstaan die rond het centrum draaien en zo de eigenschappen krijgen van een orkaan of cycloon. Het voorvoegsel bom verwijst naar het explosieve karakter van het weersverschijnsel.

IJskoude lucht en warm oceaanwater

Een "bomcycloon" ontstaat net als een gewone cycloon boven de oceaan, als koude lucht in contact komt met warm water. In het geval van een "bomcycloon" gaat het om ijskoude lucht afkomstig van het Canadese vasteland, dat in contact komt met warmer water van de Atlantische Oceaan.

De "bomcycloon" die de oostkust van de Verenigde Staten momenteel treft, gaat gepaard met windsnelheden tot 120 kilometer per uur en vriestemperaturen van -40 graden. Meteorologen verwachten dat het gure winterweer in Amerika nog tot het weekend zal aanhouden.

Meest gelezen