Videospeler inladen...

Wie is Michael Wolff, de auteur van het controversiële boek over Trump?

"The Fire and Fury" was nog niet gepubliceerd of het boek was al wereldnieuws. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn oud-adviseur Steve Bannon liggen sindsdien zwaar overhoop, en de president noemt het "een pak leugens". Wat voor iemand is de auteur van het boek, Michael Wolff?

Een reputatie

Michael Wolff heeft een reputatie in de Amerikaanse politiek en media. Hij is columnist voor onder meer Vanity Fair en de New York Magazine, en schreef eerder al een biografie van kranten- en persmagnaat Rupert Murdoch, "The Man who Owns the News".

Niet vies van geruchten

De 64-jarige Wolff is allerminst een conventioneel journalist. Zijn procedé is telkens hetzelfde: hij legt zijn oor te luisteren op feestjes of tijdens lunch­partijen waar de drank stevig vloeit, en hij is niet vies van geruchten. Hij slaagt er vaak in om met enkele welgemikte woorden in zijn teksten een suggestieve sfeer te creëren. Het is zijn bedoeling om de lezer een blik te gunnen achter de schermen van de politiek. 

Op de eerste rij

Voor zijn boek over  president Trump nam Wolff honderden interviews af met campagne- en stafmedewerkers, en ook met Trump zelf. Naar eigen zeggen zat hij "op de eerste rij" en was hij een bevoorrechte getuige van wat zich afspeelt binnen de kleine kring van nauwe Trumpadviseurs en -medewerkers.

"Niet alleen waanzinnig, ook dom"

Toch hebben enkele van de geïnterviewden al de citaten waarmee ze in Wolffs boek vermeld worden, ontkend. Een vriend van Trump, ook een miljardair, ontkent dat hij gezegd heeft dat Trump "niet alleen waanzinnig, maar ook dom" is. De Britse oud-premier Tony Blair noemt het "absurd" dat hij Trumps schoonzoon Kushner gezegd zou hebben dat de Britse geheime dienst het Trumphoofdkwartier heeft afgeluisterd. De president zelf zegt dat het boek "vol leugens" staat.

Meest gelezen