Belga

Zonnepark in Lommel krijgt 6 miljoen euro subsidies per jaar

Kristal Solar Park, het nieuwe zonnepark dat in Lommel gepland is, krijgt gedurende 15 jaar een subsidie van 6 miljoen euro per jaar. Dat heeft minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) beslist.

Sinds de hervorming van het systeem van groenestroomcertificaten in 2013 is er beslist dat de steun aan grote zonneprojecten geval per geval wordt vastgelegd. Het Vlaams Energieagenschap heeft nu voorlopig bepaald dat de normale prijs van de groenestroomcertificaten voor het zonnepark met 0,8 mag worden vermenigvuldigd. Dat komt overeen met ongeveer 74 euro per MWh of zes miljoen euro per jaar. De steun zal 15 jaar duren. De definitieve bepaling van het bedrag zal over enkele maanden worden vastgelegd als het project alle vergunningen op zak heeft.

Grootste zonnepark in Benelux

Het Kristal Solar Park in Lommel zal - met een piekvermogen van bijna 100 MW - meteen het grootste zonnepark van de Benelux worden. De zonnepanelen zullen in eerste instantie op de grond worden geplaatst. Later kunnen ze op de daken van nieuwe bedrijven terechtkomen. Het zonnepark kan 83 GWh per jaar produceren, dat komt overeen met het jaarverbruik van 24.000 gezinnen. De opgewekte elektriciteit zal volledig door het nabijgelegen zinkelektrolysebedrijf Nyrstar worden gebruikt. Nyrstar is één van de elektro-grootverbruikers in Vlaanderen.   

Rendabel

“Vlaanderen heeft dringend nood aan grote zonneprojecten zoals dit in Lommel. De Vlaamse overheid komt tegemoet met steun om zulke projecten rendabel te maken", zegt Minister Bart Tommelein. "We rekenen erop dat het Lommelse voorbeeld navolging krijgt.” Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van het park in september beginnen. Negen maanden later zouden de werken klaar moeten zijn.

Meest gelezen