Zuurstofpijplijn Temse-Gent houdt 150 vrachtwagens van de weg.

Zuurstofleverancier Air Liquide gaat een ondergrondse pijplijn aanleggen tussen Temse en de Gentse haven. Die houdt dagelijks 150 vrachtwagens van de weg.

Air Liquide tekende een nieuw contract met de Gentse staalreus ArcelorMittal om zuurstof te leveren. Om die ter plaatse te krijgen, kiezen ze voor een ondergrondse pijplijn. In Temse maken ze een aftakking op een bestaande pijplijn van Antwerpen naar Bergen.

Nog niet alle vergunningen zijn rond, maar Philippe Engels, directeur van de afdeling pijpleidingen, hoopt met de aanleg te starten tijdens de zomer. "Het traject loopt van Temse over Waasmunster, Sint-Niklaas, Lokeren, Moerbeke, Lochristi, Wachtebeke en Zelzate naar de Gentse kanaalzone, voornamelijk in landbouwgebied." 

Een pijpleiding is op termijn milieuvriendelijker, omdat er dagelijks tot 150 vrachtwagens minder moeten ingezet worden. Dat bespaart op CO2-uitstoot en fijn stof.

Zuurstof is een gas dat niet brandbaar is en ook niet kan ontploffen. De pijplijn zou operationeel moeten zijn in het voorjaar van 2019.

Meest gelezen