Aurore Belot / Belga

"Zonnepanelen op 20.000 sociale woningen als regels aangepast worden"

De sociale huisvestingsmaatschappijen zeggen dat ze in een jaar 20.000 woningen kunnen uitrusten met zonnepanelen. Dan moet de Vlaamse Overheid de regels wel aanpassen om zonnepanelen op sociale woningen betaalbaar te maken, want de sociale huisvestingsmaatschappijen hebben niet het geld om zelf zonnepanelen te kopen. Nu mogen ze die investering echter niet doorrekenen aan de huurders van sociale woningen, zodat het momenteel niet mogelijk is om de investering in zonnepanelen te recupereren. 

"Wij zijn absoluut bereid om zonnepanelen te plaatsen, we hebben ook al een aantal voorstellen gedaan",  zei Björn Mallants, de directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) aan VRTNWS. "Energiebesparing is heel belangrijk voor onze huurders, het grootste obstakel op dit ogenblik is dat de investering volledig aan de kant van de sociale huisvestingsmaatschappij ligt, en dat wij momenteel dat niet kunnen doorrekenen, op geen enkele manier, aan de sociale huurder. Die zal natuurlijk een besparing op zijn energiefeactuur kennen, maar de investering ligt volledig aan onze kant, en dat is iets wat zou moeten worden aangepast."

De VVH reageert hiermee op de berichtgeving zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad over het ontbreken van zonnepanelen op sociale woningen. De VVH stoort zich aan de teneur in de berichtgeving die suggereert dat de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) geen zonnepanelen zouden "willen" leggen. "Het is door het ontbreken van het nodige regelgevende kader vanuit de Vlaamse Overheid dat minstens 20.000 gezinnen in sociaal wonen nog geen zonnepanelen hebben", zo zegt de VVH in een persmededeling.   

"Split-incentive"

De voorstellen die de VVH al gelanceerd heeft, draaien rond het "split-incentive" model om investeringen in zonnepanelen mogelijk te maken. Concreet wordt de investering betaald door een deel van de bespaarde energiekosten en hierdoor is de operatie niet verlieslatend voor de SHM. Wat overblijft is winst voor de huurder.

"Dit is een 'triple win systeem', omdat het winst is voor huurder, verhuurder en de hele samenleving in de vorm van duurzaamheid", zei Björn Mallants.

Minstens 20.000 woningen zouden volgens de VVH makkelijk binnen het jaar uitgerust kunnen worden met zonnepanelen. De VVH zegt dit voorstel in 2016 gedaan te hebben en het bepleit te hebben op de kabinetten van de ministers van Wonen Liesbet Homans (N-VA) en van Energie Bart Tommelein (Open VLD). "Het split-incentive idee is meegenomen in de klimaatresolutie van het Vlaamse Parlement en staat al twee jaar in de beleidsbrief van de minister van Wonen", aldus de VHH.

De sociale huisvestingsmaatschappijen roepen de Vlaamse regering dan ook op om dringend het "split-incentive" model voor investeringen in zonnepanelen en andere hernieuwbare energie mogelijk te maken.

Meest gelezen