(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitsland en Turkije zoeken toenadering ondanks spanningen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu willen ondanks de aanhoudende spanningen de samenwerking tussen Berlijn en Ankara op bepaalde gebieden versterken. Zo zullen ze hun collega's van Economie vragen om de Duits-Turkse economische commissie weer bijeen te roepen. Daarnaast zal de strategische dialoog tussen beide landen worden hervat.

Gabriel ontving zijn collega in zijn privéwoning in Goslar, zo'n 250 kilometer van de hoofdstad Berlijn. Tijdens een persconferentie zei hij dat hij "zeer blij" is dat de dialoog tussen Duitsland en Turkije "stap voor stap weer op een beter niveau terechtkomt". Hij hoopt op een "open dialoog met wederzijds respect", zelfs al "hebben de twee ministers zeker niet dezelfde mening over alle onderwerpen".

De Duitse minister zei ook dat hij wil dat de regering de komende dagen bespreekt of de levering van beschermingsapparatuur tegen mijnen aan Turkije mogelijk is, voor de Turkse militairen die strijden tegen terreurgroep IS.     

Cavusoglu, die Gabriel een vriend noemde, zei dat Duitsland en Turkije "niet zullen plooien voor druk, bedreigingen of gelijkaardige praktijken". "Dat zijn volgens ons geen goede methodes", zei hij. Cavusoglu hamerde erop dat de economische samenwerking tussen de twee landen weer moet worden opgestart door "dialoog, wederzijds begrip en samenwerking".     

Turkije hoopt door de toenadering met Duitsland uit zijn isolement te komen, en op termijn de toenaderingsgesprekken met de Europese Unie weer te kunnen opstarten. Berlijn is er niet over te spreken dat verschillende Duitse burgers in de cel zitten in Turkije, terwijl Ankara van Berlijn een hardere aanpak tegen de Koerdische separatisten en vermeende putschisten eist. 

Spanningen en ongenoegen

Het is niet alleen met Duitsland dat de relaties gespannen zijn. Al sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016 zijn de relaties tussen Turkije en de Europese Unie moeilijk.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft die coup aangegrepen om komaf te maken met zijn politieke tegenstanders. Daarbij zijn veel militairen, politieagenten, ambtenaren en journalisten achter de tralies beland. Dat heeft dan weer geleid tot kritiek vanuit Europa, wat Erdogan niet echt kon smaken. 

Dat de Turks-Europese relaties niet zijn wat ze zijn geweest, bleek gisteren nog tijdens een bezoek van Erdogan aan de Franse president Emmanuel Macron.

Meest gelezen