AFP or licensors

Hoofdredacteur "The New Yorker": "President is groot veiligheidsrisico voor de VS"

In het Trump-tijdperk is het Witte Huis alsmaar meer gaan lijken op de donkerste rijken van Twitter: een reeks kleine kamers en volgepropte gangen waarin iedereen paranoïde is en iedereen iedereen veracht. Hoofdredacteur David Remnick van het tijdschrift "The New Yorker" schetst een wel erg somber toekomstbeeld van de Verenigde Staten van president Donald Trump. 

Remnick ziet gelijkenissen met het rijk van de Romeinse keizer Nero, die volgens biograaf Gaius Suetonius Tranquillus tenonder is gegaan aan een verlangen naar onsterfelijkheid en tijdloze roem. Volgens hem vertoont het temperament van Trump gelijkenissen met dat van Nero: chaotisch, corrupt, onnieuwsgierig, kinderlijk, grandioos en geobsedeerd door opzichtig vastgoed. "Hij heeft altijd naar aandacht gesnakt, en nu vormt de hele wereld zijn publiek."

Hij heeft altijd naar aandacht gesnakt, en nu vormt de hele wereld zijn publiek

David Remnick (The New Yorker)

Vroeger richtte Trump zich tot de schandaalpers in New York of Fox News, nu heeft hij Twitter als favoriete uitlaatklep, schrijft Remnick. Van enige filter is er bij Twitter overigens geen sprake. Mar-a-Lago, het overdadige landgoed van de familie Trump, ziet Remnick als het Domus Aurea van de Amerikaanse president. Het Domus Aurea is het opzichtige paleis dat keizer Nero in Rome wilde laten bouwen, maar dat nooit is afgeraakt.

"In de toekomst zullen geleerden zich over de digitale ontboezemingen van Trump buigen zoals we vandaag de geschriften van de kroniekschrijvers van het Rome van Nero lezen", schrijft Remnick nog. "Om te begrijpen hoe een losgeslagen keizer de republikeinse instellingen belachelijk heeft gemaakt, het land volledig uit elkaar heeft kunnen spelen en het openbare leven in een slecht daglicht heeft kunnen stellen."

Hij gedroeg zich minder als president, maar meer als een soort tiener die zich in zijn kamer heeft teruggetrokken met marihuana, junk food en een smartphone

David Remnick (The New Yorker)

De hoofdredacteur van "The New Yorker" zoomt in op het Twittergedrag van Trump. "De afgelopen week, toen Trump vanuit Mar-a-Lago naar Washington terugkeerde, brak hij een record met 16 tweets op een dag. Hij gedroeg zich minder als president, maar meer als een soort tiener die zich in zijn kamer heeft teruggetrokken met marihuana, junk food en een smartphone." Denk maar aan de tweet waarin Trump beweert een grotere rode knop te hebben dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 

Volgens Remnick begrijpt Trump niet wat politiek is en geeft hij er ook helemaal niet om. "Hij omringt zichzelf met mensen die ofwel incompetent zijn ofwel helemaal mislukt in hun pogingen om het volslagen onredelijke en bizarre voorwerp van hun aandacht te temmen." Hij verwijst naar minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die de president "achterlijk" zou hebben genoemd. 

Hij is ongeschikt voor eender welk openbaar ambt, laat staan het hoogste openbaar ambt van het land

David Remnick (The New Yorker)

"De president wordt omringd door schandalen", aldus Remnick. Hij geeft een korte opsomming: "Tegenwerken van het gerecht, slechte relaties met buitenlandse regeringen en het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Trump is zich bewust van het gevaar: voormalig campagneleider Paul Manafort is in staat van beschuldiging gesteld en oud-adviseur Michael Flynn heeft toegegeven dat hij heeft gelogen. De president ziet het Witte Huis als een val waar de ene na de andere medewerker zich van hem distantieert."

De conclusie is vernietigend voor Donald Trump. "Hij is ongeschikt voor eender welk openbaar ambt, laat staan het hoogste openbaar ambt van het land. Dit is niet louter oppositietaal, want zijn panikerende hovelingen hebben daarover informatie gelekt uit zijn begindagen als president. De president van de Verenigde Staten is verworden tot een groot veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten."

Het editoriaal van David Remnick is te lezen op de website van "The New Yorker".

Meest gelezen