Video player inladen...

IJzig weekend in grote delen van de VS en Canada

De oostkust van de Verenigde Staten wordt getroffen door uitzonderlijk lage temperaturen. Het gevoel van koude wordt nog versterkt door hevige wind, waardoor de gevoelstemperatuur kan dalen tot -67 graden Celsius. Ook de Atlantische kust en het centrale deel van Canada bibberen onder een winterstorm. 

Het noordoosten van de Verenigde Staten is in de greep van een koudegolf, met temperaturen die de komende dagen 10 tot meer dan 15 graden onder de normale temperaturen voor deze tijd van het jaar zullen liggen. De temperaturen kunnen er dalen tot -29 graden Celsius, maar door een felle wind kan de gevoelstemperatuur dalen tot -67 graden Celsius. 

Die temperatuur wordt verwacht in Mount Washington in de staat New Hampshire, een berg die berucht is om zijn wisselvallige weer en waarvan de omwonenden zeggen dat die het "slechtste weer ter wereld" heeft. Intussen heeft het weerobservatorium op Mount Washington gemeld dat op de top van de berg de op een na koudste temperatuur van het ogenblik is gemeten, namelijk -37,8 graden. Ook in Armstrong in de Canadese provincie Ontario is zaterdag die temperatuur gemeten.    

De koude wind kan een gevoelstemperatuur veroorzaken van -30 tot -25 graden Celsius van Philadelphia in Pennsylvania tot Boston in Massachusetts, terwijl de inwoners van staten als Maryland en Virginia moeten rekenen met een gevoelstemperatuur rond -10 graden.

De National Weather Service zei dat de kans bestaat dat er veel kouderecords voor de komende dagen gebroken zullen worden. "Het kan zeer gevaarlijk zijn", zei meteoroloog Dan Pydynowski. "Om het even welk stukje huid dat blootgesteld wordt aan de elementen, kan op een paar minuten tijd bevriezen."

De koudegolf wordt veroorzaakt door lucht die van de Noordpool naar het noordoosten van de VS stroomt, en die in zuidelijke richting tot Noord- en Zuid-Carolina kan geraken. Ze komt enkele dagen nadat de VS getroffen werden door een zogenoemde "bomcycloon", die tot een halve meter sneeuw gedumpt heeft op het noordoosten van de VS, en die gepaard ging met winden van orkaankracht. 

Morgenochtend verwacht de NWS de koudste temperaturen van Portland in de staat Maine, tot Washingon DC. Begin volgende week verwacht men dat de temperaturen opnieuw normaler zullen worden voor de tijd van het jaar, en opnieuw boven het vriespunt zullen komen. 

(Lees voort onder de foto.)

Een vrouw wandelt voorbij een bevroren fontein in Bryant Park in New York.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Koningin Elsa

De politie in de staat Indiana verliest haar gevoel voor humor niet bij de koude. De politie heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de heldin van de Disney-film Frozen, die de verantwoordelijkheid krijgt voor de koudegolf. 

Koningin Elsa wordt gezocht voor "aantasting van het gemeenschapsbelang", zo zei de politie van de stad Seymour. 

(Lees voort onder de foto.)

Een bevroren pier in de East River in Brooklyn.
AFP or licensors

20-tal doden

Het extreme weer van de laatste dagen heeft in de VS al aan 19 mensen het leven gekost en in Canada aan 2. In Noord- en Zuid-Carolina kwamen 4 mensen om bij verkeersongevallen die te wijten waren aan de ijzige omstandigheden. Ook in de staten Wisconsin, Kentucky en Texas vielen er verkeersdoden. 

In Philadelphia in Pennsylvania kon een auto niet stoppen voor een spoorwegovergang aan het eind van steile heuvel. De auto botste tegen een passagierstrein en een inzittende van de auto kwam om het leven. In Virginia kwam een man die aan het sleeën was om het leven bij een botsing met een auto, en een 75-jarige man verloor het leven nadat hij geraakt werd door een sneeuwploeg. 

In New Jersey kwam een 13-jarig meisje om door koolmonoxidevergiftiging in een appartement, bij temperaturen van - 7 graden. 35 andere mensen moesten worden behandeld, onder wie 7 hulpverleners. 

Steden als Houston en Boston doen hun best om noodopvang te verschaffen aan daklozen. In Texas zijn volgens de autoriteiten drie daklozen omgekomen door de kou.  

(Lees voort onder de foto.)

Een man wandelt in de koude in Cincinnati in Ohio.
AP

Schade

Het extreme winterweer heeft ook heel wat schade veroorzaakt. Door de storm is in Massachusetts een groot riool gebroken, en daardoor is meer dan 7 miljoen liter onbehandeld rioolwater in de Nantucket Harbor gelopen. 

In Newark in New Jersey deed de wind een brand in een leegstaand gebouw overslaan naar vier andere gebouwen aan de overkant van de straat. Twee brandweermannen raakten gewond bij het blussen. 

In het zuiden, in Mississippi, moesten noodtoiletten worden geïnstalleerd aan het Capitool, de zetel van het lokale parlement, nadat de buizen door de kou gesprongen waren. 

In New England leidde de krachtige wind tot overstromingen aan de kust, die op sommige plaatsen historische hoogtes bereikten. In Gloucester, ten noorden van Boston, werden een vijftigtal auto's op een schoolparking vernield doordat een stormvloed de parking onder zout water bedolven had. 

In Boston zelf stroomde het water in het pas gerenoveerde havendistrict, en er liep ook een metrostation onder. De National Oceanic an Atmospheric Administration bevestigde dat het waterpeil in Boston het reocrd gebroken had dat gevestigd werd tijdens een zware sneeuwstorm in 1978. De burgemeester van Boston, Marty Walsh, zei dat hij de schuld gaf aan de opwarming van de aarde. "Als iemand de opwarming van de aarde in vraag wil stellen, kijk dan eens naar waar de overstromingsgebieden liggen", zo zei hij. 

Elders langs de kust in Massachusetts moesten mensen uit hun auto's en huizen worden gered voor het oprukkende water. 

Voor de rest sloten duizenden scholen en bedrijven hun deuren, de diensten van treinen en ferry's werden opgeschort, en duizenden vluchten werden afgelast langs de oostkust. Intussen zijn de vluchten hervat in New York en Boston. In New York en Washington zijn er slechts weinig toeristen die dit weekend de koude trotseren om de traditionele bezienswaardigheden te bezoeken.  

(Lees voort onder de foto.)

New Yorkers trotseren de kou.
AFP or licensors

Canada

In Canada worden de provincies langs de Atlantische kust en in het midden van het land getroffen door de hevige winterstorm. In de provincies New Brunswick en Newfoundland geldt een stormwaarschuwing en een blizzardwaarschuwing. 

In Nova Scotia zitten tienduizenden mensen zonder elektriciteit nadat de provincie getroffen werd door winden tot 140 km/u. Ook in New Brunswick en Newfoundland zijn er stroomstoringen, en een aantal wegen aan de kust zijn vernield door de enorme golven.  

In Ontario geldt een waarschuwing voor extreme koude, en de grootste stad van Canada opent noodopvang voor daklozen.  

De skyline van Toronto met op de voorgrond Lake Ontario dat bevroren is.

Meest gelezen