Kris Peeters: "We moeten het hoofd koel houden, en de rede laten overwinnen op emoties"

De federale regering moet zich op een ernstige manier bezighouden met de lopende dossiers, en emoties niet de bovenhand laten nemen in de dagelijkse werking. Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in een interview met Het Nieuwsblad en "De ochtend" op Radio 1. Hij benadrukt dat het huidige regeerakkoord loopt tot 2019, en niet tot aan de lokale verkiezingen dit najaar.  

De voorbije weken veroorzaakte het dossier van de teruggestuurde Soedandezen deining in de regering-Michel. "Ik denk dat we daar goed hebben gehandeld: we hebben een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Zolang het rapport er niet is, kunnen we niet oordelen. Voor de rest is dit iets tussen Theo Francken en de premier", zegt Peeters daarover. "In tegenstelling tot het beeld dat gecreëerd wordt, is er binnen de federale regering een goede samenwerking tussen de ministers."

Mensen verwachten dat we ernstige kwesties ernstig aanpakken, en niet via Twitter

Peeters waarschuwt voor een verharding van de toon in het politieke debat, en emoties die vaker de bovenhand nemen. "Het is een algemeen fenomeen, met Trump als beste voorbeeld (...) Het is een manier van politiek bedrijven die ik verafschuw. We moeten opletten dat we daar in België niet naar afglijden. Het begint die richting uit te gaan als je een foto van een kameel rondstuurt", aldus Peeters.

Hij doelt hiermee op een bericht van Bart De Wever: de N-VA-voorzitter zette een foto van een geeuwend dier online als reactie op wat CD&V-voorzitter Wouter Beke zei over de teruggestuurde Soedanezen. "Het gaat over een ernstige kwestie, en die moet je ernstig aanpakken, en niet via Twitter. Mensen hebben daar geen boodschap aan."

Over kernuitstap: "Wet is goedgekeurd"

Over de kernuitstap in 2025 is Peeters ook duidelijk. "Die wet is goedgekeurd", zegt hij in "De ochtend". "Je kan die wet niet anders interpreteren. Al begrijp ik de bezorgdheid van de chemische industrie in Antwerpen. We hebben gevraagd naar extra informatie en dat zullen we ook bekijken. Maar wat mij betreft, houden we ons aan de wet."

Over Bart De Wever: "Ik heb niets tegen hem"

Als het over zijn opponent gaat in de strijd om de burgemeesterssjerp in Antwerpen, benadrukt Peeters zijn waardering voor de N-VA-voorzitter. "Ik heb in ieder geval persoonlijk niets tegen Bart De Wever. Ik waardeer hem ook voor zijn sportieve prestaties. Het is natuurlijk wel zo dat we als CD&V in de federale regering tegenover drie liberale partijen staan. Onze visie is anders dan die van de andere partijen."

Over de politiek: "Nee, ik heb geen olifantenvel"

Het cliché wil dat toppolitici stevig in hun schoenen moeten staan. "Maar ik heb geen olifantenvel, wel nog steeds een gewoon vel, en ik voel elke slag onder de gordel", zegt Peeters daarover.

"Ik ben zelf niet heiliger dan de paus, maar het gaat de laatste tijd wel heel ver. Zo had ik in een interview met Humo gezegd dat Bart De Wever ooit bij mij thuis was geweest, en dat ik de hond in de garage moest steken, omdat hij niet zo van honden houdt. Ik had daar niets mee bedoeld, maar De Wever valt me onmiddellijk aan omdat ik hem zogezegd verwijt dat hij geen dierenvriend is."

Meest gelezen