Michel: "Ik dans niet naar de pijpen van N-VA"

"Ik dans niet naar de pijpen van de N-VA." Dat zegt premier Charles Michel (MR) in een interview in de kranten van Sudpresse. "Ik geef toe dat er een meningsverschil is met die partij over de kernuitstap."

De kernuitstap verdeelt al een tijdje de federale regering. De N-VA wil die met enkele jaren opschuiven, terwijl alle andere partijen vasthouden aan 2025, zoals ook ooit gestemd is in het parlement. De N-VA is de grootste partij binnen de regering en dus is het nog maar de vraag wat de invloed zal zijn van voorzitter Bart De Wever op de uiteindelijke beslissing over de kernuitstap. 

De wet is goedgekeurd en ze geldt voor iedereen, Bart De Wever inbegrepen

"De wet is goedgekeurd en ze geldt voor iedereen, Bart De Wever inbegrepen", verklaart de premier nu. Eerder liet hij ook al verstaan dat de federale regering achter de huidige termijn blijft staan. "Ik denk dat echte politieke moed inhoudt om binnen het kader van die wet te werken." De premier zegt "vastberaden" te zijn om een "geloofwaardig energiepact" te hebben.

Francken

In het interview wordt de premier ook gevraagd of staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) - die in opspraak kwam in het dossier van de teruggestuurde Soedanezen - nog een plaats heeft in de regering. "Wat in mijn ogen telt, is of het beleid van de regering correct is toegepast", luidt het antwoord. "Voor de rest is er een onderzoek aan de gang en ik wacht op de conclusies daarvan. Ik heb in ieder geval geen schrik van transparantie in dit dossier."

Meest gelezen