VARA/YouTube

Nederlandse omroepcoryfee Jack Gadellaa ("Kinderen voor kinderen") is overleden

In zijn woonplaats Hilversum is de Nederlandse tv-regisseur en tekstschrijver Jack Gadellaa overleden. Hij werd 75 jaar. Gadellaa stond aan de wieg van het legendarische kinderprogramma "Kinderen Voor Kinderen" en hij was een van de vaste schrijvers van het satirische KRO-programma "Ook dat nog".  

Gadellaa begon zijn carrière op 15-jarige leeftijd als hulpje in een bioscoop en kwam via een film- en tv-producent terecht bij de VARA, waar hij programmamaker en regisseur werd. Als bedenker van formats zat hij achter vele spelletjes en tv-shows, en werkte hij met presentatrices Astrid Joosten (met wie hij enige jaren getrouwd was), Anita Witzier en Linda de Mol.

In het cabaretcircuit schreef hij voor Harrie Jekkers, Jack Spijkerman, Jenny Arean en Karin Bloemen. Hij was ook actief als tekstschrijver met componisten als Harry Bannink, Henny Vrienten en Joop Stokkermans.

"Kinderen voor kinderen"?

Gadellaa was een van de bedenkers van het programma "Kinderen voor kinderen", dat al bijna 39 jaar bestaat. Hij schreef veel nummers voor het programma, onder meer de titelsong (zie en beluister hieronder).

Het kinderkoor van de Nederlandse omroep VARA ontstond als eenmalige benefietactie en groeide uit tot een gigantisch succes in de Lage Landen.

In 1979 kreeg de Nederlandse programmamaakster Flory Anstadt het lumineuze idee om een kinderkoor op te richten om geld in te zamelen voor de VARA-speelgoedactie. In dat project werd speelgoed verkocht voor kinderen in de Derde Wereld. Het koor bracht in 1980 een eenmalig album uit met liedjes gezongen door kinderen tussen de 8 en de 12 jaar. Het geheel werd in een show gegoten en op de televisie uitgezonden.

Het kinderkoor werd een succes en scoorde de ene na de andere hit. Hoewel het hoogtepunt van het succes intussen al achter ons ligt, bestaat het kinderkoor nog steeds. Wie kan de volgende hit niét meebrullen:

Meest gelezen