Videospeler inladen...

Weense nieuwjaarsbaby krijgt een golf van racistische reacties over zich heen

De Oostenrijkse baby Asel had zich haar eerste uren wellicht anders voorgesteld. Ze kwam op Nieuwjaar ter wereld en mocht dus samen met haar ouders poseren voor de traditionele nieuwjaarsbaby-foto's. Maar de reacties waren niet min. "Deporteer dit uitschot meteen", stond er onder meer te lezen op Facebook.

47 minuten na de jaarwisseling werd ze geboren: Asel, het dochtertje van Alper en Naime Tamgac. Ze is het eerste kindje van het jaar in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. En dus zocht de Oostenrijkse krant Heute mama, papa en de kersverse spruit op in het ziekenhuis voor de traditionele nieuwjaarsbaby-foto's en -interviews. Het artikel werd - samen met bijhorende foto - ook op Facebook geplaatst. 

Traditioneel zijn zulke berichten goed voor heel wat felicitaties en gelukwensen. Maar deze keer niet. De Turkse namen van de ouders en de moeder die met een hoofddoek op de foto staat, veroorzaakten heel wat racistische en kritische commentaren. "Ik hoop op een wiegendood", "De volgende terrorist is geboren" of "Deporteer dit uitschot meteen" waren maar enkele van de vele reacties.

Caritas

De katholieke hulporganisatie Caritas reageerde meteen. "In de eerste uren van haar leven is ze al het doelwit van een ongelooflijke golf van gewelddadige en hatelijke commentaren", zegt Klaus Schwertner van de Weense afdeling.

De organisatie riep op Facebook op om te reageren met "felicitaties en mooie woorden". Het bericht werd duizenden keren gedeeld, maar werd vanochtend offline gehaald. Caritas laat weten dat ze contact hebben met Facebook over het bewuste bericht. 

Politieke verhoudingen

Verschillende waarnemers linken de commentaren aan de nieuwe politieke verhoudingen in Oostenrijk. Bij de verkiezingen eind vorig jaar maakte het land een ruk naar rechts. De extreemrechtse FPÖ zit er voor het eerst in tien jaar weer in de regering.

Meest gelezen