Opnieuw negatief advies voor Eurostadion

Bouwheer Ghelamco krijgt opnieuw een negatief advies: deze keer van een commissie op het niveau van het Vlaams Gewest. Die adviseert tegen een omgevingsvergunning voor het project, zo schrijft De Tijd. Het is uiteindelijk aan minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om tegen eind deze maand een beslissing te nemen. Ghelamco zelf wil het project nog niet begraven.

Op 22 december bracht de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie een negatief advies uit voor de omgevingsvergunning, dat is een bundeling van de bouw- en milieuvergunning.  Bouwheer Ghelamco probeerde met de aanvraag voor een omgevingsvergunning een nieuwe piste te bewandelen, met een procedure rechtstreeks bij het Vlaams Gewest.

Nieuwe procedure

Eerder had Ghelamco zich vastgereden in procedures bij de lokale besturen: een aanvraag voor een bouwvergunning bij de gemeente Grimbergen en een aanvraag voor een milieuvergunning bij de provincie Vlaams-Brabant. De aanvraag voor de gebundelde omgevingsvergunning leek een uitweg maar die lijkt nu ook dood te lopen.

De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie geeft een negatief advies wegens problemen met de mobiliteit (een verkeersinfarct op de Brusselse Ring) en de grootte van het project (het geheel zou te groot zijn). Ook blijken elementen uit de aanvraag nu niet te stroken met gegevens in het Milieueffectenrapport van 2016.

Wat zal de minister doen?

Het advies is niet bindend, het is uiteindelijk aan minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om te beslissen de omgevingsvergunning al dan niet toe te kennen. Die beslissing moet er zijn tegen uiterlijk eind deze maand. Veel manoeuvreerruimte heeft ze niet. De lokale tegenstand is groot en ook coalitiepartner N-VA is absoluut tegen een Brussels project op Vlaamse bodem. Als Schauvliege het negatieve advies volgt, kan de bouwheer desnoods nog een beroep indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Het Eurostadion kreeg behalve vele negatieve adviezen ook af te rekenen met slecht nieuws vanuit de voetbalwereld zelf. Eind vorig jaar besliste de Uefa Brussel te schrappen als gaststad voor Euro 2020 door de aanhoudende onzekerheid over het stadion. Eerder had ook Anderlecht al laten weten geen interesse meer te hebben in het stadion en ook voor de Rode Duivels lijkt het Eurostadion als thuishaven onzeker.

Ghelamco blijft in het project geloven

In een eerste reactie zegt bouwheer Ghelamco het advies te zullen bestuderen en ook te blijven geloven in het project. Ghelamco zegt dat het project bij de nieuwe aanvraag gewijzigd en verkleind werd, rekening houdende met eerdere opmerkingen en adviezen.  De bouwheer gaat zijn opmerkingen nu overmaken aan de Vlaamse Overheid "en kijkt uit naar de beslissing van de Vlaamse Overheid".

Meest gelezen