"Sint-Pietersziekenhuis in Leuven nog dit jaar afgebroken"

Er zal nog dit jaar gestart worden met de afbraak van het leegstaande Sint-Pietersziekenhuis in Leuven. Dat heeft burgemeester Louis Tobback (SP.A) gezegd op de nieuwjaarsreceptie van zijn stad. Tobback heeft in het verleden herhaaldelijk laten weten dat hij niet zou vertrekken als burgemeester vooraleer "deze gele olifant" zou worden afgebroken.

De leegstaande vleugel van het Sint-Pietersziekenhuis werd in 1975 door het OCMW gebouwd met 13,6 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. Het gebouw, dat een tiental verdiepingen telt, werd echter nooit volledig afgewerkt wegens verschillende beslissingen van hogere overheden met betrekking tot het moratorium op bedden waartoe indertijd werd beslist. Het complex kon ook geen andere bestemming krijgen door de specifieke inrichting.

In 2006 besliste de Vlaamse regering uiteindelijk dat het gebouw kon worden afgebroken zonder dat het OCMW de subsidies moest terugbetalen.

540 woongelegenheden

De afbraak maakt deel uit van het project dat ontwikkelaar Resiterra wil realiseren op de Hertogensite van ongeveer 6 hectare tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat. Resiterra wil er onder meer 540 woongelegenheden bouwen, naast sociale huurwoningen, assistentiewoningen en een woonzorgcentrum.

Het huidige stadsbestuur bereidt bovendien plannen voor om op de site waar de leegstaande ziekenhuisvleugel zich bevindt een podiumkunstenzaal te bouwen. Het nieuwe college dat in 2019 aantreedt, moet daarover de knoop doorhakken. Louis Tobback wees erop dat met het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Hertogensite - dat een tijd geleden goedgekeurd werd - de laatste stadskanker in Leuven zal worden weggewerkt.

Het is al langer duidelijk dat het Sint-Pietersziekenhuis zou verdwijnen, zoals blijkt uit deze beelden uit Het journaal van 13 oktober 2013:

Video player inladen...

Meest gelezen