AFP or licensors

Twee Zimbabwaanse ex-ministers aangeklaagd wegens corruptie

In Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, moeten twee ministers uit de regering van de afgezette president Robert Mugabe zich voor de rechter verantwoorden wegens corruptie. Mugabe is een kleine twee maanden geleden door het leger afgezet na een paleisrevolutie. Zijn opvolger Emmerson Mnangagwa sluit intussen een coalitie uit met oppositiepartij MDC. 

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Walter Mzembi en Energieminister Samuel Udenge zijn voorlopig op borgtocht vrijgelaten, aldus hun advocaten. De advocaat van Mzembi noemt de beschuldigingen "lachwekkend" en heeft het over een politieke heksenjacht. De advocaat van Undenge noemt de aanklacht een "circus". 

De vroegere ministers moesten na een hoorzitting hun paspoort inleveren. Hun proces staat voor 22 januari op de rol.

De Zimbwaanse justitie heeft eerder al Mugabe's vroegere minister van Financiën Ignatius Chombo aangeklaagd. Alle beklaagden worden beschouwd als aanhangers van Grace Mugabe, de voormalige first lady wiens eigen presidentiële ambities indirect hebben geleid tot de militaire putsch waarbij haar echtgenoot uiteindelijk is afgezet.

Meer van hetzelfde?

Eind november is de 93-jarige Mugabe na een paleisrevolutie van het leger  tot aftreden gedwongen. 37 jaar lang was hij de onbetwiste heerser in Zimbabwe. Het leger hielp zijn voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa aan de macht.

Veel verarmde Zimbabwanen hopen vurig dat de dingen veranderen, maar het is zeer de vraag of die hoop terecht is. Op politiek vlak lijkt er in elk geval niet echt veel te veranderen. Na een bezoek aan de zieke oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de nieuwe sterke man Mnangagwa uitgesloten dat er nu een coalitieregering komt tussen zijn eigen ZANU- PF  en oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC).

Als vicepresident onder Mugabe noemde Mnangagwa oppositieleider Tsvangirai trouwens een marionet van het Westen. Zijn bezoek aan de oppositieleider van vandaag omschrijft Mnangagwa als "een symbolische geste".

AFP or licensors

Meest gelezen