Video player inladen...

Wintersporters vertrekken uit de Alpen: geen lange files aan klassieke knelpunten

De vakantie-uittocht uit de ski-oorden in de Alpen lijkt beter mee te vallen dan verwacht. Na het lawinegevaar door de sneeuw van de voorbije dagen zijn quasi alle skigebieden opnieuw  bereikbaar. Aan de klassieke knelpunten wordt het in de loop van de voormiddag drukker, maar staan er voorlopig geen lange files. Op de lokale wegen in Frankrijk is het her en der druk, en vooral aan de grens met Duitsland en Oostenrijk is het aanschuiven.

VRT-journalist Tom Van de Weghe zag vanmorgen in La Plagne, in de Franse Alpen, veel wintersporters vertrekken. "Mensen laden na het ontbijt hun wagen in en bereiden zich voor op hun traject, vaak zonder sneeuwkettingen", zegt hij. "De wegen hier liggen er goed bij."

Tussen 9 uur en 15 uur werd vandaag de meeste verkeersdrukte verwacht. Het verkeer is vanmorgen eerder rustig op gang gekomen, maar in de loop van de voormiddag werd het wel drukker op de weg. "In Zwitserland valt de situatie goed mee: nog geen klassieke files aan de Gotthardtunnel daar. En ook de lokale wegen zijn na het lawinegevaar van de voorbije dagen zo goed als allemaal vrij", zegt Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB.

"In Frankrijk zijn er niet echt problemen op de uitvalswegen, wel op sommige lokale wegen. In de hogergelegen gebieden zijn sneeuwkettingen nodig, en in het zuidoosten hangt er mist, wat de zichtbaarheid bemoeilijkt. In Oostenrijk en Duitsland staan de meeste files: daar is het druk op de A3 richting Frankfurt vanuit Oostenrijk. Ook aan de Fernpassstraße en de grens Duitsland-Oostenrijk is het aanschuiven. Grenscontroles zorgen daar mee voor vertraging. Na de middag zal de verkeersdrukte overal waarschijnlijk afnemen."

Geen sneeuwbuien, wel zon

De weersomstandigheden lijken de vertrekkende wintersporters gunstig gezind, want vandaag wordt er geen sneeuw verwacht. "De zon schijnt hier boven de Alpen (zie foto), morgen zou het wel bijsneeuwen. En er ligt nog een dik pak sneeuw, op sommige plekken tot ruim één meter. Maar het lawingevaar is geweken en de meeste skipistes zijn weer open", zegt Van de Weghe. "Later deze week nemen de temperaturen een duik, richting min tien graden. Pas als het begint te dooien, wordt het uitkijken, maar dat is pas voor over enkele maanden."

"Tevreden gezichten"

De voorbije dagen was skiën of snowboarden voor veel vakantiegangers in de Alpen niet aan de orde. Door het lawinegevaar waren veel pistes dicht, en moesten sneeuwliefhebbers hun vakantie noodgedwongen anders spenderen.

"Maar de mensen die ik gesproken heb, toonden zich vrij optimisitisch: de meeste toeristen hebben toch de helft van hun vakantie op de latten kunnen staan. Een verbetering tegenover vorig jaar, toen er niet geskied kon worden. Al bij al is de situatie hier ondanks het lawinegevaar beter meegevallen dan verwacht", aldus Van de Weghe.

Vlaming in Val Thorens: "Vlot vertrokken"

Collega Sven Pichal is vanmorgen rond 7 uur vlot kunnen vertrekken uit Zwitserland. Hij zat er enkele dagen ingesneeuwd, want de toegangswegen waren afgesloten door lawinegevaar. Richting Duitsland heeft hij in de loop van de voormiddag geen noemenswaardige files ervaren.

Ook Karel Lafosse is vandaag na zijn skivakantie in het Franse Alpendorp Val Thorens weer naar huis vertrokken. "Omstreeks 7.30 uur zijn we aan onze afdaling naar het dal begonnen. Na ruim een kilometer hebben we onze sneeuwkettingen al afgehaald", vertelt hij. "Het eerste uur op de weg hebben we ruim al 33 km afgelegd, zonder enig obstakel of vertraging. Alles verloopt goed, en een pak vlotter dan op de heenweg. Tegen de middag naderen we Mâcon, en ook hier is het niet bijzonder druk."

Meest gelezen