"Divorce day" komt eraan, maar echtscheidingen zijn niet altijd kommer en kwel

Morgen is het weer zover: de eerste werkdag na de kerstvakantie en het moment om komaf te maken met een ooit florissante relatie. Die dag is immers in de recente jaren omgedoopt tot "Divorce day". Dat gebeurde na een onderzoek van een Amerikaans advocatenbureau waaruit bleek dat koppels zich eerst nog doorheen de kerst- en nieuwjaarsperiode worstelen om dan toch maar de stap naar een echtscheiding te zetten. Maar deze deprimerende dag moet niet sowieso deprimerend zijn. Een echtscheiding kan ook een verlossing zijn, zoals koppels op sociale media soms maar al te graag met anderen willen delen.

Andrew Newbury van het advocatenbureau "Slater & Gordon" in januari 2015 op nieuwswebsite The Independent: "De aanvragen tot echtscheiding verdubbelen in deze periode, en we zien ze op het eind van januari weer afnemen. Nu, dat een koppel een aanvraag indient, betekent niet dat er sowieso gescheiden wordt. Maar als het indienen van een aanvraag het gevolg is van een goed voornemen dat men op 1 januari gemaakt heeft, dan wordt de echtscheidingsprocedure vaak helemaal afgerond."

Een van de belangrijkste redenen om een echtscheiding aan te vragen na de kerstvakantie blijkt dat deze periode voor koppels erg enerverend kan zijn: cadeautjes kosten geld, veel geld zelfs, er wordt meer, veel meer gedronken, schoonouders komen langs en er moet na een feestje natuurlijk altijd nog worden opgeruimd. Dat allemaal leidt tot spanningen die uiteindelijk niet langer kunnen worden uitgepraat.

Bovendien, aldus relatietherapeute Ruth Sutherland in januari 2014 op nieuwswebsite Daily Mail: "Nieuwjaar, als begin van een nieuw jaar, is ook het moment om eens na te denken over hoe je leven verloopt." Het eindresultaat kan dan al eens negatief uitvallen.

Maar het is natuurlijk niet allemaal treurnis bij een echtscheiding, of de aanvraag nu op "Divorce day" of een andere dag werd ingediend. Daarom deze selectie van koppels die hun toekomst, na de echtscheiding, alleen maar positief tegemoet keken:

Meest gelezen