Video player inladen...

47,3 graden: Sydney beleeft zijn heetste dag in 79 jaar

In Australië blijft de hittegolf aanhouden en de stad Sydney beleefde haar heetste dag sinds 1939. In het grootstedelijk gebied van Sydney is op verschillende plaatsen een totaal verbod op open vuren uitgevaardigd vanwege het gevaar op bosbranden. Ook maandag wordt er nog heet weer verwacht.

In de voorstad Penrith, ten westen van Sydney, bereikt het kwik rond halfvier in de namiddag 47,3 graden. Dat is de hoogste temperatuur sinds 1939, toen de temperatuur steeg tot 47,8 graden. 

Volgens de tv-zender ABC hebben hulporganisaties verschillende daklozen naar het ziekenhuis gebracht wegens oververhitting, en is er voor andere daklozen opvang voorzien om hen uit de hitte te halen. 

Mede door de hitte zitten zo'n 7.000 woningen in de deelstaat New South Wales zonder elektriciteit, en dus ook zonder airco of ijskast. 

In en rond Sydney is herhaaldelijk gewaarschuwd voor het gevaar op bosbranden, en in het grootstedelijk gebied geldt op verschillende plaatsen een totaal verbod op open vuren. Zaterdag waren er al verschillende bosbranden in de deelstaten Victoria en South Wales waarbij een aantal huizen in de vlammen opgingen. 

Overigens had de weerkundige dienst de Australiërs al in september vorig jaar gewaarschuwd voor bosbranden, na een van de droogste winters uit de geschiedenis van het land. 

Het meteorologisch bureau van New South Wales bevestigde op Twitter dat in Penrith de temperatuur vandaag tot 47,3 graden gestegen is. 

Tennistornooi afgelast

In Sydney vinden momenteel ook een aantal internationale sportwedstrijden plaats. Op de Sydney Cricket Ground puften zowel de Engelse als de Australische deelnemers als het publiek in de hitte (zie foto bovenaan). Het was de warmste dag ooit waarop een Test match in Australië gespeeld werd in de Ashes Test. Een meettoestel op de "green" gaf daar aan dat de temperatuur in de zon 57,5 graden bedroeg. 

Op het internationaal tennistornooi in Sydney heeft de Française Kristina Mladenovic halfweg in haar wedstrijd tegen de Australische Ellen Perez opgegeven vanwege de warmte. Op Twitter verontschuldigde ze zich daarna: "43 graden maar waarschijnlijk 50 op het veld bij het begin. Ik verontschuldig me bij de fans, ik denk dat het de eerste keer is dat ik me teruggetrokken heb uit een match". Om 10 uur plaatselijke tijd hebben de organisatoren dan het tornooi stilgelegd vanweg de hitte.

De journalist Jamie Pandaram schreef op Twitter dat fotografen bij de wedstrijd hun werk niet meer konden doen door de hitte. "De camera's van drie fotografen aan de rand van het veld werkten niet meer, er is een temperatuur van 55 graden voor nodig om dat te doen", zo tweette hij.  

52 graden in de auto, zo toont  @nathangz op Twitter.

Extreem weer

Vorige zomer werden in Australië tussen december 2016 en februari 2017 meer dan 200 weerrecords gebroken, en werd het land geteisterd door hittegolven, bosbranden en overstromingen. 

Experten hebben ervoor gewaarschuwd dat de temperaturen zowel te land als ter zee beïnvloed worden door de opwarming van de aarde, wat leidt tot meer extreme weersomstandigheden. 

Maandag wordt voor Sydney opnieuw heet weer voorspeld, maar later op de dag kan er een beetje regen vallen. Mogelijk kan dat voor enige verkoeling zorgen. 

Overigens is er ook een Sydney in de Canadese provincie Nova Scotia. Daar is de temperatuur vandaag gedaald tot -17 graden. Dat is voor het Canadese Sydney absoluut geen diepterecord, dat ligt op -31,7 graden. Het warmst dat het ooit geweest is in Sydney, Nova Scotia, is 36,7 graden. 

Meest gelezen