Videospeler inladen...

Groen en SP.A: "De Wever zet Michel opnieuw in zijn hemd, dit is een regeringskomedie"

Oppositiepartijen SP.A en Groen zijn behoorlijk kritisch over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die dreigde met het vallen van de regering als staatssecretaris Theo Francken moet opstappen. "Dit is een regeringscrisis", zegt Groen. "Een regeringskomedie", klinkt het bij SP.A.

"Het lijkt erop dat er maar één wet geldt: die van de N-VA. Dat is een angstwekkende invulling van democratie", zegt Kristof Calvo.

"Volgens de N-VA is het onderzoek naar de kwestie Soedan van geen belang. Dat was nochtans een regeringsbeslissing", aldus Calvo. Groen wil zo snel mogelijk uitleg krijgen van de premier. "De Wever zet Michel verder in zijn hemd. Voor zover hij nog een hemd aanhad. Het is ongezien dat een partijvoorzitter de premier zo negeert. Dit is een regeringscrisis", strooit hij zout in de wonde van de meerderheid.

Ecolo: "Michel is dienst na verkoop van De Wever"

Jean-Marc Nollet, fractieleider van de Franstalige groene partij Ecolo, noemt premier Michel "de dienst na verkoop van De Wever". 

"Het energiepact, Soedan en nog een paar andere dossiers: telkens weer is Charles Michel aan handen en voeten gebonden. Er is geen manoeuvreerruimte, de N-VA legt inhoud en tempo op", zegt Nollet.

"De rol van Charles Michel beperkt zich vandaag tot die van dienst na verkoop van de N-VA. De partij dicteert de wet, nadien communiceert de premier en rechtvaardigt hij, fulmineert de oud-minister. "Hij moet zich herpakken", klinkt het advies aan Michel.

Crombez: "Regeringskomedie"

SP.A-voorzitter John Crombez noemt dit alles "een regeringskomedie". "Ik pleit ervoor om dit te laten stoppen. Als CD&V en Open VLD het ontslag vragen, dan moeten ze dat zeggen en dan moet er een stemming komen in het parlement. In het andere geval kunnen ze het beste voort regeren. Ze moeten nog 15 maanden voort en er liggen nog grote zaken op tafel. De premier is al lang geen premier meer."

Meest gelezen