VRT

De eerste presentator van "De zevende dag" Etienne Van den Bergh: "We zijn met een caféformule begonnen"

Etienne Van den Bergh was 30 jaar geleden de eerste presentator van "De zevende dag". Van den Bergh presenteerde eerst het programma "Confrontatie" en hield later "De zevende dag" boven de doopvont. "We hadden een programma met een ongedwongen sfeer voor ogen, vandaar dat we op een soort van caféformule zijn terechtgekomen", legt de pionier op Radio 1 uit.

"Een plaats waar mensen op zondagvoormiddag gezellig samenkomen om te babbelen over dingen die ze in de loop van de week hebben meegemaakt of zijn opgevallen", omschrijft de gewezen presentator het. Er werd in het programma zelfs bier aangeboden. "Er werd niet zoveel gedronken, hoor, zeker politici hielden zich op de vlakte en nipten aan hun glas om "cool" aan het gesprek te kunnen beginnen."

Politici nipten slechts aan hun glas  

Tijdens het programma werd er soms stevig gedebateerd. "In het tweede deel kwamen journalisten van de geschreven pers aan het woord met kritische, gekleurde vragen. Ik denk aan een Frans Verleyen of een Yves Desmet. Dat stak een vinnigheid in het debat, anders dan de klassieke confrontatie", aldus Van den Bergh. "Er kwam ook cultuur aan bod, er zat sport in. Er was zelfs een "Zevende dag"-bandje met Eric Melaerts. Dat duurde slechts enkele weken, want de leiding vond dat de muziek te hard klonk."

Van den Bergh volgt de politiek nog altijd. "Maar uiteraard minder dan toen we een hele week dossiers instudeerden om goed aan het programma te beginnen."

Bekijk hier de integrale aflevering van de allereerste "De zevende dag":

Video player inladen...

Meest gelezen