Deze boeken hebben het leven van 50 Vlamingen veranderd

Het afgelopen jaar gaf bekend Vlaanderen een inkijk in zijn boekenkast. Voor een speciale aflevering van onze boekenrubriek vroegen we aan u welk boek uw leven veranderd heeft. U reageerde massaal. We selecteerden 50 verhalen en bijbehorende boekentips. Rest ons nog enkel u veel leesplezier te wensen. 

De kern van de zaak

De kern van de zaak

Graham Greene


Lang geleden las ik “De kern van de zaak” van Graham Greene. De tijd deed veel details vervagen, maar ik herinner me het slot als een verbijsterende openbaring. Veel van Greenes romans plaatsen de hoofdpersoon buiten de context van zijn eigen samenleving: het individu is overgeleverd aan zijn eigen ethiek en moraal. De roman stelt Scobie, politiemajoor in een West-Afrikaanse kolonie, telkens weer voor een afweging tussen Goed en Kwaad enerzijds, en zijn mededogen anderzijds. Door telkens mededogen voorop te stellen, belandt hij in een fatale neerwaartse spiraal. Als hij als ultieme consequentie zichzelf van het leven berooft, blijkt dat niemand, ook niet wie dicht bij hem stond, ooit ook maar iets van zijn innerlijke strijd opmerkte. Mededogen als zelfopoffering, in volstrekte eenzaamheid


ingezonden door Philippe Nollet


Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Louise Hay


Elk boek dat ik gelezen heb heeft me meer inzicht gegeven in het leven, in mezelf, in de maatschappij, in de geschiedenis. En van de meeste boeken heb ik echt genoten. Andere zijn een openbaring geweest of een serieuze inkijk in de geschiedenis. Maar dit boek heeft me aan het denken gezet over mezelf. Het is prangend en soms misschien dwingend en dan leg je het opzij. Maar je kunt er blijven in lezen. Het ligt naast mij en nu al jaren, lees ik af en toe een paragraaf, een hoofdstuk, enkele zinnen. Telkens opnieuw doet het mij denken over situaties en geeft het me inzicht.


ingezonden door Lea van Gijzeghem


Cities of the Red Night

Cities of the Red Night

William Burroughs


Dit was het eerste boek van William Burroughs dat ik in m'n handen kreeg. Daarna passeerde nog zijn hele oeuvre en dat van zijn collega-Beat schrijvers en dichters. Burroughs opende voor mij een wereld waarin een literair werk opeens z'n eigen regels maakte, veranderde. Hij gaf me toegang tot zijn innerlijke denken (en dat was niks minder dan drug-infused chaos) en gaf me de toelating om dat ook te verwachten. Burroughs maakte van me een erg kritische, veeleisende lezer. Hij maakte me ook voor het eerst wat gek, want hij trekt je zo mee - in zijn ritme en fantasie - dat je even de wereld verliest.


ingezonden door Andries Vienne


Opgeruimd

Opgeruimd

Marie Kondo


Ik ben zeker niet de enige die geïnspireerd werd door dit boek. Alleen ging het voor mij iets verder. Het heeft me onder andere iets doen doen wat ik nooit gedacht had te doen: ik startte als zelfstandige in bijberoep. Dit boek van Marie Kondo bevestigde namelijk wat ik al langer aanvoelde: we hoeven niet alles te bewaren, integendeel. Het houdt ons zelfs tegen om te zijn wie we willen zijn. Ik was helemaal in de wolken. Mijn man verwoordde het anders: 'Blijkbaar zijn er nog zo gek als jij.' Nu speel ik zelf Marie Kondo en help ik mensen om te ont-spullen. Dit is namelijk niet altijd even gemakkelijke. Voor mij gaat dit bewustwordingsproces van wat we hebben en eigenlijk nodig hebben / gebruiken nauw samen met een duurzamer leven (consuminderen).


ingezonden door Nele Colle


Aan de Voet van het Belfort

Aan de Voet van het Belfort

Achilles Mussche


Het boek dat mij tijdens en na de lectuur helemaal heeft overrompeld en mijn mening over een bepaald aspect van onze geschiedenis grondig heeft bijgesteld is het magnum opus van Achilles Mussche 'Aan de voet van het Belfort', een adembenemend sociaal fresco waarin overduidelijk aangetoond wordt dat de Vlaamse strijd ook een sociale strijd had moeten zijn. Op die manier herstelt Mussche op papier de historische vergissing die de Vlaamse en de sociale beweging ooit maakten door nadat ze elkander even vonden elk een eigen weg te bewandelen. Henriette Roland Holst in een recensie: "Een werk dat me dooreen heeft geschud ... bewondering maar ook verontwaardiging en oneindig meegevoel heeft gewekt". Dank Achilles Mussche voor dit grootse epos van de Vlaamse wever.


ingezonden door Michel Martens


Uitvaren

Uitvaren

Pascal De Duve


Hoe kun je een naderend levenseinde zo mooi verwoorden? Met een prachtig beschrijvende 'laatste reis' van een aids-patiënt. Dit boek geeft de lezer de confrontatie met zichzelf als stervende ziel. Nu ik in het HIV-team van UZ Leuven werk en de ziekte niet meer levensbedreigend maar eerder chronisch is, was het in de tijd wanneer het boek geschreven werd, helemaal anders. Maar nog steeds zie ik mensen de confrontatie aangaan met de ziekte, soms tegen beter weten in.


ingezonden door Bart Vandekerkhove


Gangreen 1 Black Venus

Gangreen 1 Black Venus

Jef Geeraerts


Dit boek bevestigde begin jaren 70 wat ik reeds wist namelijk, er zijn zeer veel hypocrieten, racisten, godsdienstfanaten en geweldadige mensen op deze wereld en (zij hebben nog altijd de touwtjes in handen). Maar nog belangrijker is dat Jef Geeraerts schrijft dat passie en seks, liefde voor muziek en liefde voor de bewoners van Afrika en je medemens mag.


ingezonden door Mestdag Pierre


Christiane F

Christiane F


Ik leefde in een braaf Vlaams huisgezin, een beetje saai dus. Tot "Christiane F" las ik ook vooral brave verhaaltjes, nl. "Vlaamse Filmpjes". Toen ik zo'n 13 jaar was (ben er nu 51) veranderde mijn blik op de wereld én de muziek voorgoed na het lezen van "Christiane F". De inhoud van het boek had een serieuze impact op mij. Drugs, prostitutie, Berlijn, de punk-scène, enz... het maakte indruk. Voordien had ik nog nooit van David Bowie gehoord. Ziggi Stardust, Ashes to Ashes, ... het opende ook mijn blik in de muziek. Wél een foto van mij, maar zonder het boek. Dat kwam uit de bibliotheek.


ingezonden door Wim Van de Putte


Spoetnikliefde

Spoetnikliefde

Haruki Murakami


Spoetnikliefde van Haruki Murakami, oftewel, het boek dat een schrijver van me heeft gemaakt. Ik las het in 2007, toen het voor een habbekrats bij Humo zat. Die editie heb ik nog steeds, al is er intussen plakband nodig om de bladzijden en de kaft aan elkaar te houden. Het is een kleurboek van fluostrepen en potloodlijnen: compleet kapot gelezen. Spoetnikliefde drukte perfect uit wat ik wilde zeggen, maar niet kon schrijven: de weltschmerz, dat ziekelijk grote verlangen, de onoplosbare eenzaamheid van mensen, ... Dat het hoofdpersonage een would-be auteur is maakte het geheel enkel ironisch. Ik bleef verslagen achter, maar ik wist wat mij te doen stond. Daar en toen ben ik schrijver geworden.


ingezonden door Yannick Ottoy


The Fountainhead

The Fountainhead

Ayn Rand


Het heeft me aangezet te geloven in mezelf, niet de kudde te volgen, mijn eigen weg te maken en te ondernemen.


ingezonden door Antoon Van Coillie


Full Catastrophe Living

Full Catastrophe Living

Jon Kabat-Zinn


Nieuwe inzichten in stressbeheersing en meteen het begin van mijn carrière als mindfulnesscoach. Hét handboek van de grondlegger van Mindfulness in de Westerse Wereld, ontdaan van metafysische aura's. Voor iedereen die op een wetenschappelijke, niet-softe manier mindfulness wil benaderen.


ingezonden door Ludo Aerts


Het Achterhuis

Het Achterhuis

Anne Frank


Ik heb dit boek gelezen toen ik 12 was en sindsdien is mijn interesse voor Anne Frank en bij uitbreiding de Tweede en Eerste Wereldoorlog aangewakkerd. Mijn vakanties staan altijd in het teken van musea, kerkhoven en monumenten van de wereldoorlogen en ik ben er nu bijna dagdagelijks mee bezig. Het heeft mij doen beseffen dat alles in ons leven niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt en we alles wat we hebben van de ene op de andere dag kunnen verliezen.


ingezonden door Anke Verelst


On having no head

On having no head

D.E. Harding


Dit boek wijst - letterlijk - naar een totaal andere kijk en beleving van de realiteit. De gangbare opstelling subject/object (ik en/of versus de ander) wordt in deze publicatie door tekst en vooral door een aantal praktische experimenten anders gesteld. Dit klinkt misschien nogal filosofisch en toch is het van een ander gehalte. Dit is een praktisch boek waar men geactiveerd wordt tot zelf ervaren. Wil je verandering ? Wel, dit boekje, dat 81 bladzijden telt, geeft je een swing van 180 graden. Een kleine desillusie .... het is niet meer te verkrijgen.


ingezonden door Marc Verhelst


Buitenaardse beschaving

Buitenaardse beschaving

Stefan Denaerde


Ik (1949), jongste van 8, heb dit boek gelezen op mijn 17e door toedoen van mijn oudere broer, Jan. Sedertdien is bij mij het 'ressentiment: een alomvattend onbehagen en een afkeer van de wereld waarin we leven' beginnen te groeien en heeft zich voltrokken tot vandaag... gevolg: grappige eenzaamheid... kijkend op de verloedering van onze planeet. Dat boek moet verplichte literatuur zijn op onze scholen... mensen tot nadenken zetten weg van religie en kapitalisme, weg van angst en hebzucht... aanzetten tot 'boldenken'(mijn manier)


ingezonden door Marc Keymeulen


Ons Feilbare Denken

Ons Feilbare Denken

Daniel Kahneman


Het boek duikt op een toegankelijke manier dieper in 'behavioral economics' een economisch vakonderdeel dat tijdens (ook mijn) studies schromelijk onderbelicht bleef. Dat triggerde mijn interesse en terecht! Ik leerde er de relativiteit van (te) theoretische economische concepten inzien: wij zijn allemaal mensen die voornamelijk gedreven worden door onze emoties en zijn niet de rationele robots (homo economicus) die de economische theorie ons voorhoudt (gelukkig maar!). Ook op mijn werk, in de financiële services sector, moeten deze concepten nog verder uitgedragen worden: wat houden we er met zijn allen toch enorm van om zogenaamd onderbouwde voorspellingen te maken,... Maar we vergeten daarbij dat onze menselijke vooroordelen (biases) ons vaak 'foppen'!


ingezonden door Kristof Oliviers


Werken met MS Dos (1985), Werken met Dbase IV 1.1 en Alles over Wordperfect 5.1

Werken met MS Dos (1985), Werken met Dbase IV 1.1 en Alles over Wordperfect 5.1


Vanaf 1981 werkte ik in de buitendienst van een verzekeringsmaatschappij als inspecteur schaderegelaar. De administratie en de statistieken daaromtrent waren nogal omslachtig. Ik kocht me een computer Schneider met cassette oplading en begon een programma te maken in Dbase IV dat werkte met MSDos. Gecombineerd met Wordperfect 5.1 lukte het mij om een gemakkelijke manier te hebben om mijn administratie te doen (1990). De directie was ook geïnterresseerd doch Bill Gates was me te vlug af door op te dagen met Windows 3.1. De directie heeft mij er echter altijd voor gewaardeerd (zelfs bij mijn pensioen).


ingezonden door Jules Heyligen


Man's search for meaning

Man's search for meaning

Victor E. Frankl


Vergeet “geluk”: betekenis of zingeving, dáár draait ons leven om. Het is maar één van de vele rijke inzichten die je kan putten uit Man’s Search for Meaning, van Viktor Frankl. De Joods-Oostenrijkse psychiater overleefde de concentratiekampen en schreef daar een aangrijpend maar ook inspirerend boek over. In het eerste deel getuigt Frankl over zijn gruwelijke ervaringen. Als psychiater weet hij als geen ander de emoties van hemzelf en zijn medegevangenen te verwoorden. In deel twee doet Frankl zijn logotherapie uit de doeken. De essentie? Our greatest freedom is the freedom to choose our attitude: de omstandigheden kan je niet veranderen, maar de manier waarop je ermee omgaat, wél. Een boek en een boodschap om te koesteren, al moet je het soms terzijde leggen, wegens té confronterend.


ingezonden door Dirk Blijweert


Kinderen van Moeder Aarde

Kinderen van Moeder Aarde

Thea Beckman


De band met de natuur en de aversie tegenover geweld die in "Kinderen van moeder Aarde" worden beschreven, hebben me gevormd tot wie ik ben. Het heeft mee bepaald waar mijn interesses en waarden liggen. Sinds dan ziet mijn ideale wereld eruit zoals het Thule in dit boek. Iedereen zou dit boek (als kind) moeten lezen. Wie weet komen we dan een stapje dichter bij de utopie van wereld zonder geweld en in harmonie met de natuur.


ingezonden door Stijn Leunens


De Bijbel

De Bijbel


Dagelijks lees ik er in en het is mijn dagelijkse inspiratie. Het is mijn dagelijkse portie van geestelijk brood. Het is mijn bron van liefde, hoop en geloof. Niets is vreugdevoller dan de dagelijkse intieme relatie met Jezus en God onze Vader. Jezus als mens op aarde toont ons hoe God eigenlijk is en wil onze levens veranderen en maakt een nieuw mens van mij.


ingezonden door Dewulf Jo


Foundation trilogy

Foundation trilogy

Isaac Asimov


Gelezen op aanraden van mijn schoonbroer, toen ik 13-14 was. Mijn grote introductie in science fiction, de echte dan wel, niet de fantasy kant, welke ik ook wel lees maar minder. Schitterende trilogie geschreven in de jaren 50-60. Vele aspecten uit die trilogie zijn nu aan het gebeuren: de robot discussie is er een van, maar ook de miniaturisering van alles (batterijen, toestellen, ...) alsook gebruik van statistiek en big data om de toekomst te voorspellen. Voor mij een start van heel wat jaren boeken lezen in de sci-fi sfeer waar ik me toespits op specifieke auteurs: Asimov met de robot verhalen, Greg Bear met the forge of god, Orson Scott Card met de Ender verhalen en recenter F. Hamilton met de schitterende void trilogie alsook Alastair Reynolds en vele andere.


ingezonden door Peeraer Geert


Animal Liberation

Animal Liberation

Peter Singer


Als kind, 7 of 8 jaar oud, zag ik m'n buurman konijnen slachten. Ik kon het besef dat daar iets mis mee was pas funderen toe ik als 16-jarige dit boek las. De openingszin 'Waarom wie tegen racisme en seksisme strijdt, ook tegen speciësisme moet strijden' is basisethiek voor wie in de evolutietheorie gelooft. Het heeft in grote mate mijn levenswijze beïnvloed, terwijl ik mezelf helemaal geen dierenvriend noem. Het is zoals bij m'n eigen species: niet alleen m'n vrienden hebben recht op leven en gelukkig zijn.


ingezonden door jaak de cock


De Zoon

De Zoon

Philipp Meyer


De Zoon speelt zich af in het Texas van de negentiende eeuw en gaat over een jongetje dat ontvoerd wordt door de Comanches. Als hij de beproevingen doorstaat die de Indianen hem doen ondergaan, nemen ze hem op in de stam. Dit boek gaf me ondanks het feit dat ik toen werkzoekend was en maar een mager inkomen had een ongelooflijke impuls van energie en zelfvertrouwen. Het leerde mij dat er andere vormen van rijkdom dan materiële zijn waardoor ik naar de vrouw tot wie ik me aangetrokken voelde, durfde te stappen. En ook al heeft ze me even laten jagen, ik bleek haar toch iets te bieden te hebben. Nu hebben wij samen weliswaar geen zoon maar wel een kleine Pocahontas, onze pracht van een dochter. Het lezen van dit verrijkende epos heeft dus leven gebaard. Een grotere verandering bestaat niet.


ingezonden door Olivier Haemhouts


La plaça del diamant (vertaald als Colometa)

La plaça del diamant (vertaald als Colometa)

Mercè Rodoreda


La plaça del diamant van Mercè Rodoreda werd me - jaren geleden - aangeraden door een Catalaanse vriendin. Ik had nog nooit van deze mysterieuze, maar fantastische, Catalaanse schrijfster gehoord. La plaça del diamant speelt zich af in het Barcelona van de Spaanse burgeroorlog en vertelt het beklijvende verhaal van het volksmeisje Colometa. De grote levensthema’s komen in het boek aan bod: liefde, oorlog, armoede… Bovenal heeft het boek mij doen nadenken over zelfdoding. Het hoofdpersonage komt in een uitzichtloze situatie terecht waardoor zelfdoding de enige uitweg lijkt. Dit wordt zo levensecht beschreven dat je volledig meegaat in haar gedachtegang. Maar net wanneer ze besloten heeft er een einde aan te maken biedt een uitweg uit de ellende zich aan. Ze grijpt deze kans met beide handen…


ingezonden door Steven Houbrechts


Ik,  Jan Cremer

Ik, Jan Cremer

Jan Cremer


Ik was 16 of 17 toen ik het boek kocht en het had toen al een bepaalde reputatie. Omdat ik een beetje beschaamd was en bang had dat mijn moeder het zou ontdekken, laat staan lezen, verstopte ik het boek. Ik denk dat ik het in een ruk (vergeef de uitdrukking) uitgelezen heb, met rode oortjes en een groter inzicht over een vrijgevochten vrouwenversierder en anarchist. De figuur van Jan Cremer roept tot op vandaag een zekere controverse uit, zeker nu met de Me-too beweging, maar het blijft een schitterend geschreven portret van een man en een tijdsgewricht. Helaas is het boek verloren gegaan bij een of andere verhuis, maar het verhaal is steeds blijven hangen.


ingezonden door Harry Bruyndonckx


The Open Society and Its Enemies

The Open Society and Its Enemies

Karl Popper


Het was de eerste keer dat ik het idee had dat ik een boek aan het lezen was van een genie. Dit en andere boeken van Popper (vooral ook aanbevolen: Conjectures and Refutations!) hebben een enorme invloed op me gehad. Hij heef me bescheidenheid geleerd, maar ook de stoutmoedigheid om eender welke autoriteit in vraag te stellen. Tolerantie, behalve voor de intolerantie. Het idee dat al onze kennis slechts 'voorlopig' is en steeds voor verbetering vatbaar. Dat we sowiesie altijd fouten zullen maken; en dat het besef hiervan juist de deur opent naar meer kennis.


ingezonden door Luc Castelein


Tao van Poeh

Tao van Poeh

Benjamin Hoff


In de lente van 1994 kocht ik het boek. Ik was toen 35 jaar en was op zoek naar inzichten om de verscheidenheid van culturen te begrijpen. Via de School Voor Comparatieve Filosofie in Antwerpen werd dit boekje ons aangeraden om de grondbeginselen van het Taoïsme te begrijpen. Het was een thuiskomen in een wereld van denken en handelen zonder bemoeizuchtige, strijdlustige of egocentrische inspanning. Dit leidde tot verdieping in geweldloosheid en ten slotte tot een beslissing die nu nog steeds mijn leven voldoening en welzijn geeft. Toen ik 40 jaar werd stapte ik met een wandelvriend een eerste Camino naar Santiago de Compostela. Daarna bleef en blijf ik nog steeds stappen, met mijn wandelvriend of echtgenote. Het blijft een bron om me te laven aan al het schone dat het leven biedt.


ingezonden door Rik Dekyvere


We noemen hem Anna

We noemen hem Anna

Peter Pohl


Wat tijd en aandacht voor iemand kan soms die andere zijn leven veranderen. Je gehoord en gewaardeerd voelen als jongere beïnvloedt je leven op die moment. Maar ook hoe je zelf later in het leven kan staan, en hoe jezelf met anderen kan omgaan. Dit boek geeft een kijkje in hoe het mis kan lopen en hoe je daar achteraf spijt van kan hebben. Ik mocht zelf dat luisterend oor ervaren toen ik na heel wat miserie van school veranderde. En dankzij klasgenoten de kans kreeg te worden wie ik echt ben. Die klasgenoten had ik ook nooit ontmoet zonder dit boek. Het inspireerde me ook om van school te veranderen en de opleiding ‘bijzondere jeugdzorg’ te volgen.En later bachelor in de orthopedagogie. Ik werk nu al 18 jaar als teamleider-begeleidster dankzij Micke en Anders uit Pohl’s boek in de zorg.


ingezonden door Isabella Horemans


Lord of the Flies

Lord of the Flies

William Golding


Hoe oud ik precies was, ik weet het niet meer, maar in ieder geval: te jong om zo'n boek te lezen. Daarom dat het ook zo'n een impact had waarschijnlijk. Ik leerde iets over de mensheid en zijn wreedheid, heb daar toch even van wakker gelegen... Stelde me telkens opnieuw de vraag: wat zou jij doen? Nu nog denk ik vaak terug aan hoe ik mij toen voelde: verward vooral, machteloos, nietig... Heel af en toe pak ik het nog eens vast, nooit slaag ik er in het te herlezen. Bang dat het mij zal teleurstellen of bang dat het mij wederom zal verwarren... Ik geloof niet in boeken 'die iedereen gelezen moet hebben', daarom zal ik dat ook niet beweren van Lord of the Flies. Maar misschien moet iedereen zich wel eens gevoeld hebben zoals ik mij toen voelde, na het lezen van dat boek.


ingezonden door Pieter-Jan De Sy


Harry Potter en de steen der wijzen

Harry Potter en de steen der wijzen

J.K. Rowling


In 2001 kreeg ik Harry Potter en de steen der wijzen van mijn ouders cadeau, ik was toen 8 jaar. Daarna stond Harry Potter altijd op mijn wenslijstjes voor verjaardagen en sinterklaas.Eerst de boeken, later de films. Ik had er ook de gewoonte van gemaakt telkens eerst alle voorgaande boeken nog eens te lezen vooraleer aan het nieuwe te starten. Naar de cinema gaan, kon ook pas na eerst het boek opniew te lezen. Telkens verdwijnen in de tovenaarswereld, zalige lees- en fantasiemomenten.


ingezonden door Anke Allaert


The Selfish Gene

The Selfish Gene

Richard Dawkins


Dankzij Dawkins' boek, ontdekte ik het antwoord op de vraag "waarom bestaan wij?". Geen filosofische, langdradige uitleg over de zin van het leven, maar de rauwe natuurkundige en feitelijke verklaring waarom en wie wij zijn. Dawkin toont dat de zin van het leven, en de reden van ons bestaan twee verschillende dingen zijn. Vooral hoofdstuk 2 "The Replicators" greep mij naar de keel, en is voor mij de essentie van het boek. Dawkins maakt wetenschappelijke concepten toegankelijk en makkelijk te begrijpen dankzij zijn schrijfstijl en veelvuldig gebruik van metaforen. Als gevolg kan dit boek gelezen worden door iedereen.


ingezonden door Koen Bosmans


Kompas-Berg en Grote-Tijger. Deel 1 en 2

Kompas-Berg en Grote-Tijger. Deel 1 en 2

Fritz Mühlenweg


Dit was het grote avonturenboek uit mijn jeugd. Een reis van twee jongens als geheimkoerier van een Chinese veldheer met vrachtwagen, paard en kameel door de Gobiwoestijn in Mongolië. De ontmoeting met nomadenfiguren uit de steppe fascineerde mij. Heel veel nostalgie komt er boven. Een boek geleend uit de gemeentelijke bib van Wevelgem toen ik 12 jaar was. De auteur Mühlenweg (Duitsland) kende de regio behoorlijk goed omdat hij er zelf ook een aantal jaren geweest was. Het boek heeft mijn interesse voor verre verhalen blijvend aangescherpt. Hetzelfde gevoel gaf ook de film "Urga" van Nikita Michalkov (1991). Een confrontatie tussen wat was en wat er te komen staat. Uit recensie blijkt dat het boek toen heel populair was. Een beetje Harry Potter avant la lettre.


ingezonden door Jan Dermauw


Kopstandperspectief

Kopstandperspectief

Dirk De Boeck


De schrijver Dirk De Boeck heeft in deze bundel veel gedichten geschreven die stof geven tot nadenken over het leven en de zin van het leven. Ik lijd aan OCD en niet veel boeken dringen echt tot me door of hebben voor mij geen of weinig betekenis. Toch koester ik de bundels van Dirk De Boeck enorm, hij is en blijft een topschrijver. Hij is ook een enorm lieve persoon want de opbrengst van zijn eerste bundel hield hij niet voor zichzelf maar schonk hij aan de aalmoezenier van Herentals, Pater Kristiaan.


ingezonden door Wendy Van de Water


Autobiografie van een yogi

Autobiografie van een yogi

Paramahansa Yogananda


Toen ik het boek 'Autobiography of a yogi' voor het eerst (in het Engels) las, was het alsof er eindelijk na vele jaren - sinds ik kind was- een bevestiging kwam van al wat ik vermoedde en hoopte en nu inderdaad werkelijkheid bleek. De wijze waarop Paramhansa Yogananda schrijft over het leven en de zin ervan was tegelijk een openbaring en een herkenning. Wie de waarheid liefheeft kan niet om dit boek heen. Na jaren van zoeken, twijfelen en zelfs depressies gaf dit boek mij een totaal nieuw elan. Ik voelde mij als herboren en sindsdien ken ik meer innerlijke rust. Yoga en meditatie zijn dagelijks een grote bron van vreugde en innerlijk geluk. De teksten van Yogananda (ook in zijn andere boeken en geschriften) zijn voor mij waarlijk voedsel voor de ziel. Ik lees en herlees ze regelmatig.


ingezonden door Andre September


Een portret van de kunstenaar als jongeman

Een portret van de kunstenaar als jongeman

James Joyce


Dit modernistisch meesterwerk van de Ier James Joyce las ik tijdens mijn bacheloropleiding aan de KU Leuven, enkele jaren terug. Het boek was een ware verademing en kwam op een geschikt moment. Op bijzonder diverse wijze vertelt Joyce de jeugd van Stephen Dedalus, een jongeman die zich op zeer herkenbare wijze stap per stap bewuster wordt van het leven en de structuren die het begrenzen. De eerlijke en intense beschrijving van de interne roerselen van Stephen alsook de keuzes die hij maakt in zijn toestand van twijfel en wantrouwen tot de Kerk, de politiek, de familie hebben een blijvende indruk op me nagelaten. Dit boek droeg bij tot het ontwaken van mijn artistieke ziel en hervormde mijn persoonlijkheid in die periode verder tot een opener, kritischer en vrijer mens.


ingezonden door Jeffrey Vansuyt


Lof der inconsequentie

Lof der inconsequentie

Hans Magnus Enzensberger


Dit boek is een perfecte oefening in kritisch kijken en blijven kijken. Terwijl je het leest verandert Enzensberger de grootste zekerheden in je reinste onzin en verdedigt hij stellingen waarvan je denkt dat ze onverdedigbaar zijn. Gelijktijdig heeft hij originele en sterke ideeën over bijvoorbeeld onderwijs, vorming,... Een must read voor wie als volwassene naar de wereld wil kijken.


ingezonden door Gil Peeters


Alsof het voorbij is

Alsof het voorbij is

Julian Barnes


Bij het lezen van dit boek kwam ik tot het besef dat mijn geheugen geen objectieve databank is en ook nooit is geweest. Al mijn herinneringen zijn door mezelf ingekleurd. Met fictieve kleuren die ik om eigen bestwil heb gekozen. Voor waarheidsgetrouwe herinneringsprenten blader ik voortaan niet meer in mijn geheugenboek. In mijn geheugen huist mijn geschiedenis, alsof het geschiedenis is. Julian Barnes, Alsof het voorbij is. Alsof het mijn leven heeft veranderd.


ingezonden door Willy Janssen


Alleen op de wereld

Alleen op de wereld

Hector Malot


Als kind al vond ik lezen het leukste tijdverdrijf, maar het was pas op mijn elfde dat ik het meemaakte: in een boek verdwijnen. In die mate dat je gewoon niet meer bestaat, maar door het verhaal wordt opgeslorpt. Een vriendinnetje vergat op een dag haar boek bij ons. 'Alleen op de wereld', van Hector Malot. Ik begon er op zolder in te lezen (want daar hadden we een kamp gemaakt van doeken aan de nok van het dak) en voor ik het wist zat ik in Frankrijk. Ik heb de hele dag gelezen, ik kon gewoon niet stoppen.Ik wilde weten hoe het afliep en aan de andere kant wilde ik dat het nooit zou afgelopen zijn. Nooit eerder had een verhaal zo'n impact op me. Niets zo heerlijk als in een boek verdwijnen.(En hoe is het mogelijk dat de meeste BV's geen jeugdboeken in hun lijstje hadden staan?)


ingezonden door Marian De Smet


Madame Bovary

Madame Bovary

Gustave Flaubert


Het boek maakt duidelijk hoe maatschappelijke structuren, gewoonten en normen kunnen drukken op individuele levens. Emma Bovary is een vrouw die alles heeft om gelukkig te zijn; volgens de geldende normen toch. Een huwelijk en een kind brengen voor haar echter niet was ze er van verwacht. Maar ze durft tegen de tijdgeest in te gaan en haar zoektocht genadeloos verder zetten naar wat voor haar een deugddoend leven is. Emma kan een voorbeeld zijn voor iedereen die in zijn leven zijn eigen weg zoekt. Het boek is daarenboven stilistisch perfect geschreven.


ingezonden door Dirk Van Peer


Lofodden Lise

Lofodden Lise

Estrid Ott


Ik las dit boek tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de schuilkelder. Op een bepaald moment in dat boek, zegt het hoofdpersonage dat ze zo blij is dat ze maar één been gebroken heeft, en niet twee. Als je dit leest in een stad die bijna volledig in puin ligt, dan maakt dat een verpletterende indruk. Sindsdien ben ik blij dat iets niet erger is dan het is. Later las ik "Kaas" van Willem Elschot, het laatste hoofdstuk is van zo'n opperste perfectie dat ik dit de DIAMANT van de Nederlandse taal vind. En nu in 2017 heb ik "Wil" gelezen . En dat boek heeft me plat geslagen. Ik heb nooit beter de verwarring, de ontreddering, de absurde , onmogelijke , levensgevaarlijke keuzes van die oorlog weten beschrijven, en wij, kinderen hadden geen flauw benul van de situatie.


ingezonden door Godelieve Meulepas


Breendonk 1940 - 1945: de geschiedenis.

Breendonk 1940 - 1945: de geschiedenis.

Patrick Nefors


Ik heb altijd interesse gehad in oorlog. Vooral de veldslagen en wapens. Ik las niet zoveel, maar ik keek wel veel docu's. Ik dacht dat ik veel wist, maar dat was niet zo. Dit kwam vooral naar boven toen het kartel CD&V/N-VA begon te groeien en België afdaalde in één grote communautaire crisis. Daarom besloot ik om dit boek, het eerste dat ik ooit zelf kocht, te lezen. Awel, dit had zo'n gigantische impact op mij, dat ik spontaan een eigen bibliotheek begon aan te leggen en autodidact geschiedenis werd. Dat ik musea, begraafplaatsen en monumenten begon te bezoeken. Dat ik zelfs avondschool Frans begon te volgen. En dat ik ook "vrienden" en kennissen ben verloren omdat ik nooit, nooit heb aflaten om het Vlaams nationalisme te bestrijden met de kennis die ik opdoe.


ingezonden door Davy Leurs


The autobiography of Henry VIII

The autobiography of Henry VIII

Margaret George


Dit boek leerde me dat Henry VIII niet alleen staat voor "die met zijn zes vrouwen". Door dit boek ben ik heel veel boeken gaan lezen over Henry VIII, de Tudors, zijn zes vrouwen individueel, wat hij betekende voor Engeland, politiek en cultureel. Mijn reizen naar Engeland zijn altijd gevuld met bezoeken aan kastelen, musea of plaatsen, die ook maar iéts,met hem te maken hebben.


ingezonden door Rita Callewaert


When breath becomes air

When breath becomes air

Paul Kalanithi


Het is voor mij een enorme bron van inspiratie geweest en heeft me zeker geholpen om mijn leven een fundamenteel andere richting te geven. Ik ben 41 jaar, geboren in Brazilië, geadopteerd en heb sinds mijn geboorte nooit meer mijn geboorteland bezocht. Hier komt in februari verandering in aangezien ik één jaar heb uitgetrokken om deze reis te maken. De weg ligt open en de eindbestemming ligt nog niet vast.


ingezonden door Frank Daniels


The Catcher in the Rye

The Catcher in the Rye

J.D. Salinger


Om als prille tiener te mogen ontsnappen aan de allenigheid van jongvolwassenheid door het lezen van 220 beduimelde bladzijden was een mokerslag die naderhand enkel zou geëvenaard worden door de kracht van muziek. The Catcher toonde me de essentie van literatuur : begrip van de objectieve wereld door de subjectieve beleving van fictie, ook wel te omschrijven als het gevoel Ik Ben Niet Alleen ! Veertig jaar later werkt het nog altijd.


ingezonden door Tom Ryckx


Life 3.0 mens zijn in het tijdperk van kunstmatige intelligentie

Life 3.0 mens zijn in het tijdperk van kunstmatige intelligentie

Max Tegmark


Door dit boek heb ik een andere kijk gegeven op het leven, op werk, op vrije tijd. Dat de opleiding die ik deed en het beroep dat ik altijd zo graag wou uitoefenen binnenkort wellicht totaal zinloos is. Hoe moet ik mijn kinderen opvoeden en welke opleiding kan nog betekenisvol voor hen zijn? Waaraan moeten ze vooral geen tijd verspillen. Waarin kunnen ze zich later nog onderscheiden van machines? Een toegankelijk boek over artificiële intelligentie. Over datgene dat de toekomst zal veranderen als niets anders ooit tevoren. Een absolute must.


ingezonden door Stijn De Cocker


Volvo Vrachtwagens

Volvo Vrachtwagens

Erlend Loe


Op aanraden van m'n toen 80-jarige moeder. Hilarisch boek, na decennialang geen boek meer te hebben gelezen, ben ik nu boekenwurm geworden. Heb het boek meermaals terzijde moeten leggen wegens lachbuien. Nadien ook alles gelezen van Erlend Loe. Hij heeft 'n fantastische humor, zeer zeer adrem


ingezonden door Jan Brosens


Voor ik vergeet

Voor ik vergeet

Christine Bryden


18 oktober 2015, de dag dat het leven me plots een mokerslag in het gezicht gaf. Mijn grootste steun & toeverlaat, mijn allergrootste schat & beste vriendin: mijn oma had een hersentrombose gekregen. Zo fragiel als ze daar lag, mijn hart brak werkelijk in ontelbare stukjes. Ik dacht echt dat het gedaan zou zijn met haar. Zeker toen de dokters vertelden dat ze al in het beginstadium van dementie zat & dat de hersentrombose dit proces had versneld. In het begin had ik het er moeilijk mee. Voor school moesten we dan ook nog eens Hersenschimmen lezen, naar oblivium gaan, alsof het zo al niet pijnlijk genoeg was. Vorig jaar kwam ik dit boek tegen in de bib en het heeft me enorm geholpen om alles een beetje een plek te kunnen geven. Het is fenomenaal geschreven & toont dat alles nog mogelijk is.


ingezonden door Hanne Janssens


De Vis in het Water

De Vis in het Water

Mario Vargas Llosa


Het was mijn inleiding tot de Peruaanse politieke realiteit waarin ik, samen met mijn vrouw, zou leven nadat we ervoor gekozen hadden om enkele jaren vrijwilligerswerk te doen in het Andesgebergte. Naast zijn zeer aparte jeugdjaren, beschrijft Vargas Llosa de politieke strijd met Alberto Fujimori, de man welke president was tijdens ons verblijf. 'De Geesten in de Andes' was het volgende werk op mijn lijst en bracht de Andes-realiteit dichterbij, zelfs letterlijk dichterbij met oa zijn beschrijving van de moord door Sendero Luminoso op Franse toeristen niet zo ver van onze woonplaats.'Pantaleon y las visitadoras' was een andere voltreffer, door het boek maar vooral door de verfilming van 1999, een wel zeer scherpe satire van Vargas Llosa over het Peruaans militair apparaat.


ingezonden door Luc De Noyette


De moord op Roger Ackroyd

De moord op Roger Ackroyd

Agatha Christie


In mijn tienerjaren heb ik veel gelezen. Geboren in 1967 en thuis geen tv tot ik 19 was. Wij lazen dus veel en luisterden ook altijd naar muziek. Jeugdboeken konden me al vlug niet meer boeien en ik schat dat ik vanaf ongeveer mijn 14de overstapte naar volwassenlectuur. Dit is misschien niet hét boek dat mijn leven veranderde, maar de ontknoping was zo verrassend dat ik na al die jaren nog altijd wist wie de moordenaar was. Enkele jaren geleden verkozen tot beste detectiveroman aller tijden en vorig jaar zelf terug met veel plezier herlezen. Agatha Christie is top in het genre!


ingezonden door Michel Verdonck


De reis van mijn leven

De reis van mijn leven

Lex Harding


Het boek is geschreven door een reiziger puur sang die onbedoeld reistips meegeeft. Het boek en meer bepaald een visie van de man op reizen heeft mijn kijk op en manier van reizen ook veranderd. Reizen is mijn grote passie, maar door mijn ziekte epilepsie wordt mijn energie en mogelijkheden beperkt en kan ik niet de wijde wereld intrekken zoals ik het zou willen doen. Niet zelden gingen reizen gepaard met frustraties. Dit boek bracht verandering! De auteur werd tijdens zijn vakantie ziek en reisde op zijn manier toch verder zonder spijt. Vooral zijn visie “tijdens reizen is het belangrijker wat je wel gezien hebt dan wat je niet gezien hebt”, heeft ervoor gezorgd dat ik verre vakanties toch aanga, weliswaar op een lager tempo. Hierdoor heb ik intussen al een groot stuk van de wereld gezien!


ingezonden door Callaert Tamara


Het proces

Het proces

Franz Kafka


Heeft me laten inzien dat een mens meer tijd besteedt aan onbenullige zaken dan aan de belangrijke dingen. Is me nuttig geweest om vergaderingen te selecteren.


ingezonden door Willy Vandeputte