Drie jaar na aanslag Charlie Hebdo: "Sympathie blijft, bedreigingen ook. Redacteurs zijn dag en nacht bang"

Exact drie jaar geleden werd de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs opgeschrikt door een aanslag. Drie jaar later doet het blad nog steeds voort, al is er wel wat veranderd. "De redactie werkt op een geheime en beveiligde plaats. Sommige redacteurs zijn dag en nacht bang."

12 doden en 11 gewonden. Het was de balans van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, vandaag exact drie jaar geleden. Het weekblad staat erom bekend de spot te drijven met alles en iedereen, ook met religieuze figuren. Zo werd Mohammed ooit al tongzoenend met een andere man op de cover van het blad gezet. Het waren de broers Kouachi die in naam van Al Qaeda wraak namen en een waar bloedbad aanrichtten op de redactie. 

Van over de hele wereld kwamen er massaal steunbetuigingen: er kwamen marsen voor solidariteit en de hashtag #jesuisCharlie moest opkomen voor het recht op vrije meningsuiting.

De sympathie is er nog steeds, maar je merkt dat de wonden slijten

"De sympathie is er nog steeds", zegt correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1. "Uit een recente peiling blijkt dat 61 procent van de Fransen nog steeds het gevoel van #jesuisCharlie voelt. Dat is erg veel, maar toch ook 10 procent minder dan een jaar eerder. Frankrijk heeft ondertussen al met verschillende andere aanslagen te maken gekregen en dus merk je dat de wonden slijten."

Verandering

Aan het blad zelf is - drie jaar na de aanslag - nauwelijks iets veranderd. Nog steeds wordt er de spot gedreven met alles en iedereen. "Maar de redactie zelf is wel helemaal veranderd, want de vorige is letterlijk vermoord", zegt Renout. 

Er zijn redacteurs die zeggen dat ze dag en nacht bang zijn en niet op café durven gaan

In het meest recente nummer van Charlie Hebdo blikt het magazine terug op de afgelopen drie jaar. Op de cover staat "drie jaar leven in een conservenblik". "Het is erg pijnlijk om te lezen", zegt de correspondent. "Al drie jaar zit de redactie op een geheime plek in Parijs, waar ze goed bewaakt worden. Er zijn redacteurs die zeggen dat ze dag en nacht bang zijn en niet op café durven gaan. Want ook de bedreigingen blijven."

(Lees voort onder de cover).

AFP or licensors

"Sommige redacteurs worden continu beschermd en ook de redactie zelf is een bunker. Alles samen kost dat 1 tot 1,5 miljoen euro per jaar en dat moet de krant zelf betalen", zegt Renout. "Na de aanslag kwamen er massaal giften en abonnees. Er is dus wel een spaarpotje. Maar je merkt dat het aantal abonnees ook afneemt. De schatkist slinkt enorm."

Om 11 uur heeft de Franse president Emmanuel Macron een krans gelegd bij de vroegere gebouwen van Charlie Hebdo, waar de aanslag plaatsvond.

Meest gelezen