AFP or licensors

Ecuadoraans parlement bevestigt nieuwe vicepresident

In Ecuador heeft het parlement de socialistische Maria Alejandra Vicuna gekozen als nieuwe vicepresident. De 39-jarige is de tweede vrouw in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land die het ambt bekleedt.

Vicuna vervangt Jorge Glas, die verwikkeld was in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht en daarom in oktober "tijdelijk" uit zijn ambt werd gezet. In december werd hij veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij voor meer dan 11 miljoen euro aan steekpenningen had aanvaard. Hij werd dinsdag automatisch uit zijn ambt gezet, omdat hij gedurende 90 dagen zijn taken niet had uitgevoerd.

Donderdag werd al duidelijk dat Glas' opvolger een vrouw zou worden. President Lenin Moreno maakte toen een lijst over aan het parlement met drie vrouwelijke kandidaten. Naast Maria Alejandra Vicuna - de minister van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen die de post al sinds oktober ad interim vulde - ging het om minister van Buitenlandse Zaken Maria Fernanda Espinosa en minister van Justitie Rosana Alvarado.

Het parlement koos voor Vicuna. Ze is de tweede vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van Ecuador. Rosalia Arteaga ging haar voor in 1996 tot 1998. Zij zat in 1997 ook vijf dagen lang op de post van president na de afzetting van president Abdala Bucaram.

Meest gelezen