Video player inladen...

Eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea volledig geëvacueerd na vulkaanuitbarsting

Op het eiland Kadovar, voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, is een slapende vulkaan voor het eerst uitgebarsten. De 600 inwoners van het eilandje werden tijdig geëvacueerd, melden de lokale media en ngo's.

De vulkaan van 365 meter hoog begon twee dagen geleden al uit te barsten, en spuwt nu een dikke aswolk tot meer dan twee kilometer de lucht in, zegt Cheyne O'Brien van het Darwin Volcanic Ash Advisory Centre in Australië aan persagentschap Reuters. De wolk vormt nog geen gevaar voor de luchtvaart, maar als de wind draait kunnen de vliegoperaties op de Wewak-luchthaven in Papoea-Nieuw-Guinea in het gedrang komen. Volgens de Australische televisiezender 7News is al 50 tot 60 procent van het eiland bedekt met lava.

De ngo Samaritan Aviation, die zeevliegtuigen inzet in afgelegen gebieden van Papoea-Nieuw-Guinea, laat weten dat alle inwoners van het eiland geëvacueerd zijn en dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Op het eiland wonen volgens lokale media zowat 600 mensen. Volgens het Rabaul Volcanological Observatory is het mogelijk dat de uitbarsting explosief wordt, wat kan leiden tot tsunami's en aardverschuivingen.

Het lijkt erop dat de vulkaan op Kadovar nog nooit eerder is uitgebarsten, zegt Chris Firth, vulkanoloog van de Australische Macquarie University. Wetenschappers vermoeden dat het eiland zelf een van de twee "brandende eilanden" is waarover de 17e-eeuwse avonturier William Dampier schreef. Dampier heeft mogelijk de laatste uitbarsting van de vulkaan geregistreerd tijdens zijn zoektocht naar de "Terra Australis", het "mythologische" zuidelijke continent, aldus Firth. Vulkanologen gaan het gedrag van de vulkaan verder onderzoeken. "Het is moeilijk om te voorspellen wat kan gebeuren, aangezien er niets is waarmee we de uitbarsting kunnen vergelijken", besluit Firth.

Meest gelezen