Video player inladen...

Herman Van Rompuy: "Brexit is omkeerbaar, ooit keert Verenigd Koninkrijk terug naar EU"

De voormalige voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy denkt dat het Verenigd Koninkrijk "vroeg of laat" zal terugkeren naar de Europese Unie, na de brexit. Dat zegt hij in "De zevende dag". "Niets in het leven is onomkeerbaar."

Het komende jaar zal er nog veel worden onderhandeld tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de brexit. Anderhalf jaar geleden besliste een nipte meerderheid van de Britten namelijk om uit de Europese Unie te stappen. Uit de resultaten bleek dat vooral de oudere Britten stemden om uit de Unie te stappen, terwijl de jongeren er liever inbleven. 

"Ik hoop en verwacht dus dat de Britten ooit terugkeren naar de Europese Unie", zegt Van Rompuy. "Het is bijna een biologisch verschijnsel. Zij die voor "leave" hebben gekozen, sterven uit. De nieuwe generatie heeft een andere keuze gemaakt."

Maar, zo benadrukt de politicus, op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk wel degelijk uit de Europese Unie stappen. "Maar niets in het leven is onomkeerbaar. We dachten altijd dat iets als de brexit nooit zou kunnen. Eens lid, altijd lid, zo dachten we. Dat bleek niet correct. Ik ben er zeker van dat de brexit ook omkeerbaar is. Vroeg of laat keert het Verenigd Koninkrijk terug naar de Europese Unie."

Meest gelezen