Video player inladen...

Ivo Belet: "Francken had al lang zelf ontslag moeten nemen"

Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al lang zélf had moeten opstappen na de Soedan-discussie. Dat zegt hij in "De zevende dag". "Over alles wat hij nu nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is."

Eind vorig jaar kwam staatssecretaris Francken onder vuur, toen enkele Soedanezen verklaarden dat ze zijn gefolterd nadat ze vanuit België waren teruggestuurd. Er kwam meteen een onderzoek naar de feiten an sich, maar volgens Francken stonden er voorlopig sowieso geen repatriëringen meer gepland. Dat heeft hij zo ook gezegd tegen premier Charles Michel (MR). Maar even later raakte bekend dat er wél nog een vlucht gepland stond, al werd die nadien wel geannuleerd. 

"Wat mij betreft had Francken al lang ontslag moeten nemen", zegt Ivo Belet, die voor CD&V in het Europees Parlement zit. "Over alles wat hij nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet."

Als blijkt dat er fouten zijn gebeurd, dan is het gedaan met de staatssecretaris

De politicus benadrukt wel dat Francken momenteel zélf moet uitmaken of hij moet opstappen of niet. Daarmee herhaalt hij wat zijn voorzitter Wouter Beke eerder al zei. Maar de N-VA staat volledig achter zijn staatssecretaris, zo bleek eerder al uit verklaringen van voorzitter Bart De Wever. "De regering laten vallen, is geen goede oplossing. Ik weet niet of we hen dat cadeau moeten doen", zegt Belet.

Hoe dan ook wacht CD&V nu op de resultaten van het onderzoek over de feiten op zich, zegt Belet. "Als blijkt dat er fouten zijn gebeurd, dan is het gedaan met de staatssecretaris. De N-VA zal dan moeten kijken welke conclusies ze trekt. Als ze wensen om de coalitie op te blazen, dan is dat hun keuze. Dit gaat over het lot van de staatssecretaris, niet over dat van de regering."

Meest gelezen