AFP or licensors

Militairen bezetten supermarkten in Venezuela om plunderingen tegen te gaan

Na een golf van plunderingen in verschillende steden in Venezuela, worden nu militairen ingezet om supermarkten te bewaken. De regering heeft de ketens ook verplicht om de prijzen voor basisproducten te verlagen. 

Door de enorme inflatie in het Zuid-Amerikaanse land hebben heel wat inwoners het moeilijk om eten te kopen. In verschillende steden was er sprake van plunderingen.

Zo ook zaterdag, onder meer in Caicara, op ongeveer 460 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. Minstens 20 winkels werden leeggeroofd en in totaal werden er 48 arrestaties verricht. De armere bevolking krijgt weliswaar voedselhulp, maar al maanden wordt de situatie steeds somberder. Levensmiddelen worden almaar duurder.

Intussen heeft de regering supermarktketens verplicht om de prijzen van basisproducten te verlagen. Daarop vormden zich lange rijen aan de winkels. Om alles ordelijk te laten verlopen, worden politie en leger massaal ingezet om de winkels te bewaken. In sommige supermarkten mogen ook maar een bepaald aantal mensen tegelijk binnen.

Economische crisis

Venezuela verkeert al maandenlang in een zware economische en politieke crisis. Het door de oppositie gedomineerde parlement werd in augustus buitenspel gezet, protest werd met repressie gesmoord. Het door Nicolás Maduro met harde hand bestuurde land met de grootste oliereserves ter wereld is veranderd in het armenhuis van Zuid-Amerika.

Ook in de ziekenhuizen is er een tekort aan alles. Bovendien schommelde de inflatie in 2017 boven de 1.000 procent. Voor een euro wordt op de zwarte markt rond de 160.000 bolivar betaald.     

Het maandelijkse minimumloon wordt wel telkens verhoogd tot momenteel bijna 800.000 bolivar, sociale uitkeringen inbegrepen, maar dat is ook maar een paar euro waard.

Meest gelezen