Video player inladen...

Politierechter Stinckens vraagt meer controles op rijverbod en een databank voor de politie

Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven, bevestigt dat ze wekelijks 3 à 4 dossiers op haar tafel krijgt van mensen die hebben gereden ondanks een rijverbod dat ze eerder hebben opgelegd gekregen. Op de politierechtbank van Leuven zijn er volgens haar elke week zo'n 10 à 15 gevallen.

Als politierechter is Kathleen Stinckens ervaringsdeskundige. Ze stelt vast dat vluchtmisdrijven vaak voorkomen. "Ik denk dat de enige oplossing erin bestaat heel veel controles uit te voeren om de extra oorzaken weg te nemen die mensen aanzetten om na een ongeval weg te rijden", zegt ze aan VRT NWS. Ze pleit ervoor om bijvoorbeeld bij alcoholcontroles ook de boorddocumenten te controleren en na te gaan of de bestuurder wel een  geldig rijbewijs heeft.

"Elke week kom ik op zitting mensen tegen die moeten verschijnen omdat ze rijden tijdens een rijverbod of omdat ze rijden zonder geslaagd te zijn in de opgelegde examens", zegt ze. "Wekelijks kom ik 3 tot 4 dergelijke dossiers tegen." Ze is voorstander van de nieuwe en strengere wetgeving die er zit aan te komen "omdat het bij zware gevallen soms nodig is".  Daarnaast vraagt ze ook dat de algemene databank met gegevens voor de politie permanent beschikbaar is, en bijvoorbeeld niet alleen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Waarom blijven mensen toch rijden terwijl ze dat eigenlijk niet mogen doen? "In de meeste gevallen is het zo dat men de werkgever niet in kennis wil stellen en toch op het werk wil raken", aldus Stinckens. "De eerste weken vindt men blijkbaar makkelijker een oplossing, maar als een rijverbod veel langer duurt, is het veel moeilijker om altijd een chauffeur te vinden en neemt men toch het risico om te rijden."

"Je hebt ook nog een andere categorie overtreders, die zich niets aantrekken van eerdere vonnissen en gewoon hun ding blijven doen. Dat zijn de hardleerse verkeerscriminelen en daarvoor is het als rechter niet altijd evident om een gepaste oplossing te vinden."

Meest gelezen