France Gall: Zangeres Alizée rouwt om haar idool, prille vriend Julien Clerc verliest een stukje van zichzelf

De reacties na de dood van de Franse zangeres France Gall (70) stromen binnen. "Alle Fransen kennen haar liedjes", tweet president Emmanuel Macron. "Ze was authentiek en genereus voor iedereen." Collega-chansonnier Julien Clerc zegt dat hij "een stukje van zichzelf verliest".  Ook de organisatoren van het Songfestival zijn hun voormalige winnares niet vergeten. Een kort overzicht:

Frans president Emmanuel Macron brengt hulde aan de authenticiteit en generositeit van de zangeres. France Gall wijdde haar leven aan anderen. Ze zette zich in voor de Derde Wereld en bleef na enkele tragedies in de jaren 90 -ze verloor man en dochter- positief.

Zangeres Alizée, bij ons bekend van het nummer "Moi...Lolita" uit 2000, rouwt om een voorbeeld. "Ze behoort tot de artiesten die ik het meeste heb beluisterd en het meeste heb nagezongen...we hebben allemaal een idool in ons leven... France Gall was de mijne."

Collega en generatiegenoot Julien Clerc herinnert zich het geluk, maar evengoed het verdriet. Hij verliest een stukje van zichzelf. Julien Clerc en France Gall vormden vijf jaar lang een koppel. Ze waren toen prille twintigers. Hun liefde bleef discreet (of eerder verborgen), omdat ze niet wilden raken aan het beeld van Clerc als vrouwenmagneet.   

France Gall won het Songfestival voor Luxemburg in 1965. Ze brak dankzij de liedjeswedstrijd internationaal door. Uiteraard vergeten de organisatoren hun voormalige winnares niet.

Ook komen er rouwbetuigingen vanuit België. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ziet France Gall zich aansluiten bij andere talenten als een Serge Gainsbourg en Michel Berger die haar omringden en eerder al overleden.

Meest gelezen