Steve Bannon op een bijeenkomst in november 2017 (archieffoto).

Steve Bannon excuseert zich voor kritiek op Trump en spreekt zijn "onwankelbare steun" uit

Steve Bannon, de gewezen strategische adviseur van president Donald Trump, excuseert zich voor zijn kritiek op de president en diens familie in het pas verschenen boek "Fire and Fury". In een verklaring drukt hij zijn "onwankelbare steun" uit voor de president en diens zoon. 

President Trump is woedend op Bannon omdat die gezegd zou hebben dat een ontmoeting tussen de campagnestaf van Trump, de oudste zoon van Trump - Donald Jr. - en een Russische advocate "verraad" en niet patriotisch" was. Bannon wordt zo geciteerd in het omstreden boek "Fire and Fury: Inside the Trump White House" van journalist Michael Wolff. 

In zijn nieuwe verklaring ontkent Bannon niet dat hij dat ook effectief zou hebben gezegd, maar volgens hem waren die woorden gericht naar de gewezen campagneleider van Trump, Paul Manafort, die ook bij de ontmoeting was, en niet naar Donald Jr.. Manafort had volgens Bannon moeten weten dat de Russen "dubbelhartig, sluw, en niet onze vrienden" zijn. Donald Jr. is volgens Bannon in de verklaring "een patriot" en een "goed man". 

"Ik betreur het dat het uitblijven van mijn reactie op de onjuiste berichtgeving in verband met Don Jr. de aandacht afgeleid heeft van de historische verwezenlijkingen van de president in het eerste jaar van zijn presidentschap", zo staat er in de verklaring van Bannon, die eerst op de nieuwssite Axios is verschenen. 

Bannon zei ook nog dat hij Trump en het "Trumpisme" onwrikbaar blijft steunen. 

President Trump had na het uitlekken van passages uit "Fire and Fury" zwaar uitgehaald naar Bannon, en op Twitter geschreven dat "de complete loser Michael Wolff Slonzige Steve Bannon, die huilde toen hij  ontslagen werd, en die smeekte voor zijn job,  gebruikt heeft. Nu is Slonzige Steve Bannon door bijna iedereen gedumpt als een hond. Jammer". 

"Een hoop rotzooi"

Enkele uren voor de verklaring van Bannon openbaar werd, hebben medewerkers van Trump van de zondagse nieuwsshows gebruik gemaakt om Trump te verdedigen en te proberen het boek van Wolff onderuit te halen. In het boek wordt Trump geportretteerd als een groot kind, dat het gewicht van zijn ambt niet begrijpt en wiens competentie in twijfel getrokken wordt door zijn medewerkers. 

Topadviseur Stephen Miller was een van die medewerkers, en hij omschreef het boek in een strijdlustig optreden op CNN als "niets anders dan een hoop rotzooi, door en door". Hij gaf eveneens kritiek op Bannon, die in het boek uitgebreid geciteerd wordt, en zei dat het "tragisch en ongelukkig" was dat Bannon "deze groteske uitlatingen gedaan zou hebben, die zo ver van de realiteit staan, en die overduidelijk zo rancuneus zijn". 

Miller zei dat het portret dat van Trump geschetst wordt in het boek, "volledig ingaat tegen de realiteit, en tegen de ervaringen van de mensen die met hem werken".

Het interview met Miller in "State of the Union" op CNN raakte al snel verhit, omdat Miller kritiek gaf op de berichtgeving van CNN, en interviewer Jake Tapper er bij Miller op bleef aandringen dat die zijn vragen zou beantwoorden.  Tapper maakte dan abrupt een einde aan het interview met de woorden: "Ik denk dat ik genoeg tijd van mijn kijkers verspild heb". 

President Trump tweette kort daarna: "Jake Tapper van Fake News CNN werd zojuist vernietigd tijdens zijn interview met Stephen Miller van de regering-Trump. Zie de haat en de onrechtvaardigheid van deze CNN-lakei". 

Meest gelezen